Z jedné pánve
Když chodíte po horách, máte hlad. Já chodím hodně a skoro každý den, tak mám hlad pořád. Jí se tu jednoduše: obložené chleby, syté polévky, jídla z jedné pánve. Jsou to ale tradiční kvalitní ingredience, které dělají horskou kuchyni tak skvělou. Mléčné výrobky od krav, které spásají horské louky. Čerstvě nadojené mléko tu voní smetanou a čerstvě posečenou trávou. V každé chalupě tu byl vždycky sušený špek, uzeniny, sádlo se škvarky, vejce, brambory, zelenina a houby. V horách je spousta zvěřiny a lesních plodů. Na zahradách najdete mnoho druhů ovocných stromů a spoustu bylinek. Letní horská kuchyně je čerstvá a barevná, založená na jednoduchých, časem prověřených kombinacích. Tak třeba taková prostá pánev, ve které je mleté maso s cibulí opečené na sádle se solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Pak tam přijde vývar, ve kterém se nechají uvařit nadrobno nakrájené brambory, které krásně nasáknou všechny chutě masa. Přidej jarní cibulku a pažitku na ozdobu a navrch volské oko. Zapij čerstvým podmáslím. Užij si každou vteřinu.


Zelené zlato
V Itálii se tak říká olivovému oleji, v Rakousku je místním zeleným zlatem bezpochyby olej z dýňových semínek. Jeho barva mě fascinuje: na první pohled v lahvičce tmavě hnědá, při rozlití smaragdově zelená. Jeho chuť je výjimečná – hluboká a oříšková. Stačí ho jen kapka. Já ho mám nejradši jen tak na malém talířku s čerstvým chlebem a krystalky soli, ale použila jsem ho i do zálivky do salátu z pěti druhů rajčat. K tomu domácí směs nakládaných sýrů, které jsem nakoupila na různých farmách a vrazila do ochuceného oleje. Když si k tomu dáte jiskřivý rakouský ryzlink, plné chutě se krásně doplní.


Prostě prkýnko
Když se blížím k horské chatě, už se těším, že si na chvíli sednu a dám si radler a něco dobrého na prkýnku. Tak se v horách jí: přinesou vám dobrý chleba a k němu škvarky s cibulí, na tenoučké plátky nakrájený sušený špek, kousek sýra, paštiky… Má to výhodu v tom, že pokud jste se dostali až sem nahoru, tak nemusíte moc přemýšlet o kaloriích. Horalové potřebovali vždycky rychle doplnit energii a pokračovat v náročném terénu dál a tohle jídlo přesně plní svůj účel. A protože nehrozí, že byste v nejbližší době řídili auto, tak do sebe klidně kopněte malého panáčka místní hruškovice, třešňovice nebo naprosto skvělé ořechovice z lískových oříšků. Voní jako Nutella, ale je čirá a pořádně vás zahřeje.


Kytka jen tak cestou
Když se tak vracíte z výletu domů a už vám to nešlape moc rychle, tak je ideální chvíle podívat se, co roste kolem. V horách je třeba dát si pozor a vědět, jaké rostliny jsou chráněné a nesmějí se tím pádem trhat. Ty, co rostou v údolích kolem cest, ale čekaly na mě. Tady je kytice, kterou jsem si přinesla domů.

0 komentářů