Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy!
Pálivé, barevné, voňavé
Ingredience
Recept je pro dva.
- 1 plechovka kokosového mléka – může být i nízkotučné
- 2-3 lžíce thajské červené curry pasty – podle pálivosti a intenzity chuti to může být víc i míň, každá je trochu jiná
- 300 g filetu z tresky nakrájeného na kostky o hraně cca 2-3 cm
- 100 g čerstvých krevet oloupaných a s odstraněným střívkem
- 1 stonek citronové trávy rozklepnuté paličkou na maso po celé délce, aby se uvolnila chuť i vůně
- 1 hrst thajské bazalky na dochucení i ozdobení
- 1 malá plechovka bambusových výhonků na plátky
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1-2 lžičky hnědého cukru – pokud máte palmový cukr, je nejlepší
- 1 limeta na dochucení a ozdobení
- hrst cherry rajčat
- 1 střední pak-choi (někdy psáno i pak-soi nebo bok-choy) – druh asijského křehkého zelí, nebo 3 hrsti čerstvého špenátu
- 1 jarní cibulka nakrájená našikmo na kolečka
- jasmínová rýže uvařená jako příloha
- 1 lžíce oleje s neutrální chutí, např. řepkový, slunečnicový
- 1 chilli paprička nakrájená na tenká kolečka

Speciální tip
Tohle jídlo vyžaduje trochu hraní si s chutěmi. Nepřidávejte všechnu rybí omáčku ani cukr najednou, to samé platí i o curry pastě. Najděte si vlastní harmonii chutí, která vám vyhovuje. Já jsem jedla červené curry mnohokrát v Thajsku i v různých dobrých thajských restauracích po celém světě a pokaždé bylo trochu jiné. Někdy víc pálivé, jindy zas víc nasládlé… Představte si to třeba jako svíčkovou – každý ví, jak vypadá i chutná, ale to tajemství je v dochucení omáčky. Jde prostě o to přijít na to, co chutná nejvíc právě VÁM! Pokud se vám podaří sehnat palmový cukr nebo nerafinovaný třtinový (oba hnědé a drobivé s výraznou karamelovou chutí), bude výsledná chuť ještě autentičtější. Thajská bazalka má zase jemnou jakoby lékořicovou chuť, je úplně jiná než evropská bazalka. Doporučuju zajít do obchodu s vietnamskými potravinami, pokud máte nějaký po ruce – vsadím se, že tam na tohle jídlo seženete skoro všechno.

Pokyny krok za krokem
První krok
Dejte si vařit rýži na přílohu. Dejte do pánve olej, rozehřejte a chvíli na něm na střední stupeň opékejte česnek a zázvor – asi po 30 vteřinách začnou výrazně vonět. Pak přidejte curry pastu a opékejte další minutu. Nakonec přidejte kokosové mléko a vložte do něj naklepaný stonek citronové trávy. Nechte asi 5 minut probublávat.
Druhý krok
Do kokosového mléka vložte na kousky nakrájenou rybu, na kousky nakrájené pak-soi, bambusové výhonky, rajčata a dvě třetiny thajské bazalky. Nechte probublávat dalších 5 minut.
Třetí krok
Teď začněte postupně přidávat rybí omáčku, cukr a případně trochu limetové šťávy, dokud vám nebude výsledek chutnat. Pokud se vám zdá omáčka málo výrazná, přidejte ještě curry pastu. Pokud se vám zdá málo pálivá, můžete použít buď čerstvou chilli papričku, nebo sušené chilli.
Čtvrtý krok
Nakonec si vedle na pánvi narychlo opečte krevety, stačí 1 minuta z každé strany. Polévku naservírujte na talíře, ozdobte krevetami, jarní cibulkou a zbytkem thajské bazalky. Rýží podávejte zvlášť, aby si ji každý mohl nabírat podle chuti. Na individuální dochucení dejte na stůl limetu, nakrájenou chilli papričku a rybí omáčku.
Více receptů
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
Těstoviny cacio e pepe
Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti je krása.
0 komentářů