Těstoviny cacio e pepe
Jen tři ingredience v tomhle případě znamenají dokonalost.
Semplicità
Když si dáte v Římě pizzu, tak je to jako byste jeli do Prahy na brynzové halušky. V Římě se prostě jí těstoviny na všechny způsoby, ale tyhle jsou obzvlášť milované. Jí se tu totiž odjakživa, protože ovčí sýr Pecorino Romano byl vždycky po ruce. Stačí se podívat na kopce okolo, poseté pasoucími se ovcemi. Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti (italsky semplicità) je prostě krása.

Ingredience
Recept je pro dva.
- 400 g čerstvých těstovin typu spaghetti nebo tagliatelle
- 50 g pecorina, nastrouhaného najemno
- černý pepř, čerstvě namletý
- sůl
- hladkolistá petržel na ozdobení
Speciální tip
Pokud chcete posunout tohle jednoduché jídlo trochu výš, aniž byste ho měnili, můžete těstoviny položit do pečené „misky“ z parmezánu. Není tak slaný jako pecorino a pečený chutná výborně. Stačí ho na osobu nastrouhat asi tak 30 g, v tenké vrstvě do tvaru kruhu o velikosti dezertního talířku nasypat na pečicí papír položený na plechu a dát pod gril. Hlídejte dobře troubu, trvá to jen pár minut, dokud sýr nezačne zlátnout. Pak ho vyndejte a rychle přeneste na obrácenou misku. Vytvarujte a nechte vychladnout. Po pár minutách máte „misku“ hotovou a připravenou k servírování. Krémové těstoviny krásně doplní křupnutím.

Pokyny krok za krokem
První krok
Uvařte těstoviny v osolené vodě al dente. Mezitím si do větší ploché mísy (např. na salát) nastrouhejte pecorino co nejvíce najemno. Odložte si ho cca čtvrtinu stranou na servírování. Mně se osvědčilo struhadlo Microplane, které dělá tenoučké hoblinky. Do pecorina v míse namelte černý pepř, rozhodně nešetřete.
Druhý krok
Jakmile jsou těstoviny uvařené, přeneste je po částech do mísy a pokaždé promíchejte se sýrem. Důležité je, abyste si nechali v hrnci horkou vodu z těstovin, případně pokud je cedíte, tak si jí trochu zachyťte třeba do misky.
Třetí krok
Teď přijde ten trik: jako u spousty receptů na italské těstoviny se i tady používá na spojení omáčky voda z těstovin, která obsahuje spoustu škrobu. Začněte ji přidávat po lžících a promíchávejte. Sýr by se měl krásně rozpustit a omáčka by měla být bez hrudek a měla by pokrýt celý povrch všech těstovin.
Čtvrtý krok
Pokud jste si vyrobili sýrové misky, servírujte těstoviny v nich jako na obrázku. Pokud ne, nechte je klidně ve velké míse, ať si každý na stole nabere sám. Každopádně je před servírováním ještě pořádně zasněžte strouhaným pecorinem, přidejte čerstvý pepř a navrch dejte petržel.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů