Telecí guláš s liškami

Rakouská klasika, která je oblíbená i bez masa s liškami v hlavní roli.

Lišácky dobrý

Z lásky k liškám jsem se vyznala už v příspěvku na blogu, ale stejně to musím tady zopakovat: prostě je miluju. Jejich nezaměnitelnou vůni, pevnou strukturu, jemnou chuť. Je asi jediná jiná houba, které bych dala přednost, a to je lanýž. Jenže ten je trochu v jiné cenové kategorii a taky se při přípravě jídel úplně jinak používá.

Tady je můj oblíbený recept, který mám stejně ráda i bez masa. V Rakousku najdete obojí. Tradiční přílohou je velký kulatý houskový knedlík, na který najdete recept tady. Ráda do nej přidávám bylinky a maličké kostičky sušené libové slaniny, krásně pak voní.

Ingredience

  • 400 g telecího masa na guláš
  • 400 g cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžičky sladké papriky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 200 g lišek (nebo podle sezóny) jiných pevných hub
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml creme fraiche (můžete nahradit smetanou na vaření, ale zakysaná smetana dodá jídlu příjemnou navinulou chuť)

Krok 1

Na sádle opečte cibuli; když začne zlátnout, přidejte maso a důkladně ho opečte ze všech stran do zlatohněda. Když krásnou barvu nevyrobíte teď, už ji do guláše nedostanete. Přisypte kmín a papriku a nechte je chvíli rozvonět v sádle. Pozor – nespalte papriku, byla by hořká. Přidejte protlak, opět chvíli restujte v sádle.

Krok 2

Pak přilijte vodu cca 1 cm nad maso, přidejte bobkový list, zakryjte poklicí a duste do měkka. Dejte guláši hodně času, klidně i dvě hodiny při nízké teplotě varu – odmění se vám rozpadajícím se masem a úžasnou chutí.

Krok 3

Když je guláš téměř hotový, opečte na pánvi na másle lišky, jemně je osolte a opepřete. Přidejte jich tři čtvrtiny do guláše, přilijte creme fraiche nebo smetanu. Prohřejte, ale už nevařte. Zbylé opečené lišky použijte na ozdobení při servírování.

 

Speciální tip

Když už lišky nejsou v sezóně, můžete pro ně sáhnout do mrazáku. Nedají se ale do mrazáku dát jen tak syrové, je třeba je předtím tepelně zpracovat.

Můžete je dát na pařák a cca 10 minut napařovat nad jemně bublající vodou. Přímo do vody se nedávají, protože by nasákly jako houba a byly by při dalším zpracování slizké. Nechte je vychladnout a můžete je zamrazit.

Můžete je taky osmahnout na másle s kapkou oleje, nechat vychladnout a zamrazit. Ušetříte si tím pak první krok při vaření, protože tohle je většinou to první, co byste s liškami stejně při přípravě jídla udělali.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.