Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně chutní, jako jsou krásní! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Švédské stoly
Obložené chleby Smörgås, které ve Švédsku najdete všude, se neobejdou bez salátové okurky, šalotky a ředkviček. Daly jméno i známým „švédským stolům“ – stylu pohoštění, kde si každý host nabírá sám na talíř to, na co má chuť. Smörgåsbord – doslova „stůl s obloženými chleby“, jak se mu tam říká, se ale vůbec nepodobá tácům s unavenými šunkami, oschlými rohlíky a neidentifikovatelnými sýry, které najdete v mnoha hotelech. Tady si vyberete z různých druhů chleba, často žitného nebo celozrnného, namažete máslem nebo čerstvým sýrem a obložíte vařenými vejci, uzenými, marinovanými i nakládanými rybami (nesmí chybět slaneček a losos), sýrem (třeba skvělým Västerbotten), roastbeefem nebo šunkou od kosti. Přidáte listy salátů, čerstvé ředkvičkové výhonky a bylinky jako je třeba kopr nebo pažitka. A máte nádherné bohaté pohoštění, kde si každý najde pro sebe to pravé.

Ingredience
Recept je pro dva (3 různé druhy, celkem 6 chlebů)
- hutný vícezrnný chléb (většinou prodávaný ve formě cihličky), tmavý žitný chléb nebo může být i křupavý skandinávský chléb typu knäckebrot
Na křenovou pomazánku
- 100 g čerstvého smetanového sýra (typu lučina)
- 1 lžička křenu pikantního nebo 2 lžičky jemného
- můžete přidat nadrobno nasekané ředkvičky a kopr
- pepř a sůl na dochucení
Na kaparovou pomazánku
- 50 g husté zakysané smetany typu créme fraiche
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- 1/4 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Na medovo-hořčicový dressing
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky vinného octa
- 1 lžička oleje
- hrstka nasekaného kopru
- sůl a pepř na dochucení
Na obložení chlebů
- 2 vejce natvrdo, nakrájená na silné plátky
- kvalitní solené máslo
- 4 velké plátky uzeného nebo marinovaného lososa
- 4 velké plátky roastbeefu
- kapary
- šalotka nakrájená na jemné proužky
- sladkokyselé okurky na kostičky nebo plátky
- na tenoučké plátky nakrájená salátová okurka
- na tenoučké plátky nakrájená ředkvička
- můžete přidat čerstvé klíčky ředkviček, řeřichu apod.
Krok 1
4 chleby namažte křenovou pomazánkou, 2 chleby kaparovou pomazánkou
Krok 2
Na chleby namazané kaparovou pomazánkou dejte lososa, pokapejte medovo-hořčicovým dresinkem a ozdobte kapary a koprem.
Krok 3
Na dva chleby namazané křenovou pomazánkou dejte plátky roastbeefu, ozdobte okurkou a šalotkou.
Krok 4
Na poslední dva chleby dejte nakrájená vejce, ředkvičky, okurku a šalotku.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
0 komentářů