Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně chutní, jako jsou krásní! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Švédské stoly

Obložené chleby Smörgås, které ve Švédsku najdete všude, se neobejdou bez salátové okurky, šalotky a ředkviček. Daly jméno i známým „švédským stolům“ – stylu pohoštění, kde si každý host nabírá sám na talíř to, na co má chuť. Smörgåsbord – doslova „stůl s obloženými chleby“, jak se mu tam říká, se ale vůbec nepodobá tácům s unavenými šunkami, oschlými rohlíky a neidentifikovatelnými sýry, které najdete v mnoha hotelech. Tady si vyberete z různých druhů chleba, často žitného nebo celozrnného, namažete máslem nebo čerstvým sýrem a obložíte vařenými vejci, uzenými, marinovanými i nakládanými rybami (nesmí chybět slaneček a losos), sýrem (třeba skvělým Västerbotten), roastbeefem nebo šunkou od kosti. Přidáte listy salátů, čerstvé ředkvičkové výhonky a bylinky jako je třeba kopr nebo pažitka. A máte nádherné bohaté pohoštění, kde si každý najde pro sebe to pravé.

Ingredience

Recept je pro dva (3 různé druhy, celkem 6 chlebů)

  • hutný vícezrnný chléb (většinou prodávaný ve formě cihličky), tmavý žitný chléb nebo může být i křupavý skandinávský chléb typu knäckebrot

Na křenovou pomazánku

  • 100 g čerstvého smetanového sýra (typu lučina)
  • 1 lžička křenu pikantního nebo 2 lžičky jemného
  • můžete přidat nadrobno nasekané ředkvičky a kopr
  • pepř a sůl na dochucení

 Na kaparovou pomazánku

  • 50 g husté zakysané smetany typu créme fraiche
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1/4 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení

Na medovo-hořčicový dressing

  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička oleje
  • hrstka nasekaného kopru
  • sůl a pepř na dochucení

Na obložení chlebů

  • 2 vejce natvrdo, nakrájená na silné plátky
  • kvalitní solené máslo
  • 4 velké plátky uzeného nebo marinovaného lososa
  • 4 velké plátky roastbeefu
  • kapary
  • šalotka nakrájená na jemné proužky
  • sladkokyselé okurky na kostičky nebo plátky
  • na tenoučké plátky nakrájená salátová okurka
  • na tenoučké plátky nakrájená ředkvička
  • můžete přidat čerstvé klíčky ředkviček, řeřichu apod.

Krok 1

4 chleby namažte křenovou pomazánkou, 2 chleby kaparovou pomazánkou

Krok 2

Na chleby namazané kaparovou pomazánkou dejte lososa, pokapejte medovo-hořčicovým dresinkem a ozdobte kapary a koprem.

Krok 3

Na dva chleby namazané křenovou pomazánkou dejte plátky roastbeefu, ozdobte okurkou a šalotkou.

Krok 4

Na poslední dva chleby dejte nakrájená vejce, ředkvičky, okurku a šalotku.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.