Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Italská vlajka

Tyhle lasagne jsou jako slavná pizza margarita – vytvoří vám na talíři italskou vlajku. Zelený špenát, červená rajčata, bílá mozzarella. Recept je ale složitější než pizza – tady jde o vrstvení chutí a harmonické propojení ingrediencí, které dají navzájem vyniknout jedna druhé. Já jsem si tenhle recept s krémovou náplní zamilovala, tak jich vždycky udělám rovnou celý pekáč, abych pak pár porcí měla po ruce v mrazáku. Takže příprava je sice pracnější, ale pak si ušetřím čas zas někdy jindy, třeba když se vrátíme z výletu na kole.

Ingredience

 Recept je na 6 porcí (pekáček o rozměrech cca 25×35 cm)

  • 200 g čerstvých žampionů na plátky
  • 200 g cibule nakrájené nahrubo
  • 2 stroužky česneku prolisované nebo nadrobno
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 600 g smetanového sýra typu mascarpone
  • 150 g strouhaného parmezánu
  • 100 g mozzarelly
  • 2 celá vejce
  • 6 zralých středních rajčat
  • 1 konzerva krájených rajčat  (já mám nejradši ta od značky Mutti)
  • 3-4 lžíce rajčatové passaty (protlaku)
  • sůl a pepř na dochucení
  • sušené oregano na dochucení

    Krok 1

    Začněte si předehřívat troubu na 180°C.

    Na pánvi opečte polovinu cibule do sklovata a pak přidejte 200 g čerstvého špenátu – přidávejte ho postupně, bude ho hromada, ale na pánvi rychle zavadne. Dochuťte česnekem, solí a pepřem. Vše vyndejte z pánve a nechte na talíři vychladnout. Tento krok je důležitý, protože budete dál pracovat s vejci, která by se po přidání horkého špenátu srazila. Výsledkem má být krémová špenátová náplň, ne míchaná vejce.

    Krok 2

    Na pánvi na oleji opečte druhou polovinu cibule a žampiony, dokud vše nezačne zlátnout, ochuťte solí a pepřem. Vyndejte z pánve a nechte také trochu vychladnout.

    Krok 3

    Připravte si kuchyňský robot nebo mixér a dejte do něj ochucený zchladlý špenát, smetanový sýr, 100 g parmezánu a dvě vejce. Mixujte tak dlouho, než se vám vytvoří jednolitá krémová hmota.

    Krok 4

    Připravte si do misky krájená rajčata z plechovky i s rajčatovou šťávou, přidejte passatu (protlak) a podle chuti sušené oregano. Přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Připravte si plátky čerstvých rajčat.

    Krok 4

    Dno pekáčku potřete tenkou vrstvou rajčatové směsi. Pložte na ni 4 pláty lasagní. Na ně dejte polovinu špenátu se sýrem, na kterou nasypete listy čerstvého špenátu. Na ně přijde vrstva žampionů – zase polovina. Na žampiony dejte vrstvu rajčatové omáčky, čerstvá rajčata a na ně další vrstvu lasagní.

    Vrstvy jdou po sobě takto:

    • rajčatová omáčka (1/4)
    • lasagne (1/4)
    • špenát se sýrem (1/2)
    • čerstvý špenát (1/3)
    • žampiony (1/2)
    • rajčatová omáčka (1/4)
    • čerstvá rajčata (1/3)
    • lasagne…

    Opakujte, dokud nespotřebujete všechny lasagne. Na poslední vrstvu lasagní dejte zbytek rajčatové omáčky, na ni plátky čerstvých rajčat, čerstvý špenát a kousky mozzarelly. Posypejte parmezánem.

    Krok 5

    Pečte v předehřáté troubě cca hodinu – nejdřív půl hodiny zakryté alobalem, pak odkryté. Mozzarella na povrchu by měla být krásně zlatá.

    Více receptů

    Božské brambory

    Božské brambory

    Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

    Švédské obložené chleby

    Švédské obložené chleby

    Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

    Jarní sekaná

    Jarní sekaná

    Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

    0 komentářů

    Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.