Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Italská vlajka
Tyhle lasagne jsou jako slavná pizza margarita – vytvoří vám na talíři italskou vlajku. Zelený špenát, červená rajčata, bílá mozzarella. Recept je ale složitější než pizza – tady jde o vrstvení chutí a harmonické propojení ingrediencí, které dají navzájem vyniknout jedna druhé. Já jsem si tenhle recept s krémovou náplní zamilovala, tak jich vždycky udělám rovnou celý pekáč, abych pak pár porcí měla po ruce v mrazáku. Takže příprava je sice pracnější, ale pak si ušetřím čas zas někdy jindy, třeba když se vrátíme z výletu na kole.

Ingredience
Recept je na 6 porcí (pekáček o rozměrech cca 25×35 cm)
- 200 g čerstvých žampionů na plátky
- 200 g cibule nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku prolisované nebo nadrobno
- 250 g čerstvého špenátu
- 600 g smetanového sýra typu mascarpone
- 150 g strouhaného parmezánu
- 100 g mozzarelly
- 2 celá vejce
- 6 zralých středních rajčat
- 1 konzerva krájených rajčat (já mám nejradši ta od značky Mutti)
- 3-4 lžíce rajčatové passaty (protlaku)
- sůl a pepř na dochucení
- sušené oregano na dochucení
Krok 1
Začněte si předehřívat troubu na 180°C.
Na pánvi opečte polovinu cibule do sklovata a pak přidejte 200 g čerstvého špenátu – přidávejte ho postupně, bude ho hromada, ale na pánvi rychle zavadne. Dochuťte česnekem, solí a pepřem. Vše vyndejte z pánve a nechte na talíři vychladnout. Tento krok je důležitý, protože budete dál pracovat s vejci, která by se po přidání horkého špenátu srazila. Výsledkem má být krémová špenátová náplň, ne míchaná vejce.
Krok 2
Na pánvi na oleji opečte druhou polovinu cibule a žampiony, dokud vše nezačne zlátnout, ochuťte solí a pepřem. Vyndejte z pánve a nechte také trochu vychladnout.
Krok 3
Připravte si kuchyňský robot nebo mixér a dejte do něj ochucený zchladlý špenát, smetanový sýr, 100 g parmezánu a dvě vejce. Mixujte tak dlouho, než se vám vytvoří jednolitá krémová hmota.
Krok 4
Připravte si do misky krájená rajčata z plechovky i s rajčatovou šťávou, přidejte passatu (protlak) a podle chuti sušené oregano. Přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Připravte si plátky čerstvých rajčat.
Krok 4
Dno pekáčku potřete tenkou vrstvou rajčatové směsi. Pložte na ni 4 pláty lasagní. Na ně dejte polovinu špenátu se sýrem, na kterou nasypete listy čerstvého špenátu. Na ně přijde vrstva žampionů – zase polovina. Na žampiony dejte vrstvu rajčatové omáčky, čerstvá rajčata a na ně další vrstvu lasagní.
Vrstvy jdou po sobě takto:
- rajčatová omáčka (1/4)
- lasagne (1/4)
- špenát se sýrem (1/2)
- čerstvý špenát (1/3)
- žampiony (1/2)
- rajčatová omáčka (1/4)
- čerstvá rajčata (1/3)
- lasagne…
Opakujte, dokud nespotřebujete všechny lasagne. Na poslední vrstvu lasagní dejte zbytek rajčatové omáčky, na ni plátky čerstvých rajčat, čerstvý špenát a kousky mozzarelly. Posypejte parmezánem.
Krok 5
Pečte v předehřáté troubě cca hodinu – nejdřív půl hodiny zakryté alobalem, pak odkryté. Mozzarella na povrchu by měla být krásně zlatá.

Více receptů
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
0 komentářů