Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Italská vlajka
Tyhle lasagne jsou jako slavná pizza margarita – vytvoří vám na talíři italskou vlajku. Zelený špenát, červená rajčata, bílá mozzarella. Recept je ale složitější než pizza – tady jde o vrstvení chutí a harmonické propojení ingrediencí, které dají navzájem vyniknout jedna druhé. Já jsem si tenhle recept s krémovou náplní zamilovala, tak jich vždycky udělám rovnou celý pekáč, abych pak pár porcí měla po ruce v mrazáku. Takže příprava je sice pracnější, ale pak si ušetřím čas zas někdy jindy, třeba když se vrátíme z výletu na kole.

Ingredience
Recept je na 6 porcí (pekáček o rozměrech cca 25×35 cm)
- 200 g čerstvých žampionů na plátky
- 200 g cibule nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku prolisované nebo nadrobno
- 250 g čerstvého špenátu
- 600 g smetanového sýra typu mascarpone
- 150 g strouhaného parmezánu
- 100 g mozzarelly
- 2 celá vejce
- 6 zralých středních rajčat
- 1 konzerva krájených rajčat (já mám nejradši ta od značky Mutti)
- 3-4 lžíce rajčatové passaty (protlaku)
- sůl a pepř na dochucení
- sušené oregano na dochucení
Krok 1
Začněte si předehřívat troubu na 180°C.
Na pánvi opečte polovinu cibule do sklovata a pak přidejte 200 g čerstvého špenátu – přidávejte ho postupně, bude ho hromada, ale na pánvi rychle zavadne. Dochuťte česnekem, solí a pepřem. Vše vyndejte z pánve a nechte na talíři vychladnout. Tento krok je důležitý, protože budete dál pracovat s vejci, která by se po přidání horkého špenátu srazila. Výsledkem má být krémová špenátová náplň, ne míchaná vejce.
Krok 2
Na pánvi na oleji opečte druhou polovinu cibule a žampiony, dokud vše nezačne zlátnout, ochuťte solí a pepřem. Vyndejte z pánve a nechte také trochu vychladnout.
Krok 3
Připravte si kuchyňský robot nebo mixér a dejte do něj ochucený zchladlý špenát, smetanový sýr, 100 g parmezánu a dvě vejce. Mixujte tak dlouho, než se vám vytvoří jednolitá krémová hmota.
Krok 4
Připravte si do misky krájená rajčata z plechovky i s rajčatovou šťávou, přidejte passatu (protlak) a podle chuti sušené oregano. Přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Připravte si plátky čerstvých rajčat.
Krok 4
Dno pekáčku potřete tenkou vrstvou rajčatové směsi. Pložte na ni 4 pláty lasagní. Na ně dejte polovinu špenátu se sýrem, na kterou nasypete listy čerstvého špenátu. Na ně přijde vrstva žampionů – zase polovina. Na žampiony dejte vrstvu rajčatové omáčky, čerstvá rajčata a na ně další vrstvu lasagní.
Vrstvy jdou po sobě takto:
- rajčatová omáčka (1/4)
- lasagne (1/4)
- špenát se sýrem (1/2)
- čerstvý špenát (1/3)
- žampiony (1/2)
- rajčatová omáčka (1/4)
- čerstvá rajčata (1/3)
- lasagne…
Opakujte, dokud nespotřebujete všechny lasagne. Na poslední vrstvu lasagní dejte zbytek rajčatové omáčky, na ni plátky čerstvých rajčat, čerstvý špenát a kousky mozzarelly. Posypejte parmezánem.
Krok 5
Pečte v předehřáté troubě cca hodinu – nejdřív půl hodiny zakryté alobalem, pak odkryté. Mozzarella na povrchu by měla být krásně zlatá.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
0 komentářů