Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Červená a zelená: barvy léta
Zkusila jsem si pohrát s kořením a dalšími ingrediencemi tak, aby papriky chutnaly jako ty, které jsem jedla v Chrovatsku. A vlastně i v Řecku nebo Turecku. Nebojí se tam totiž koření, které je krásně provoní, chilli, které jim dá říz a ovčího sýra, který je osolí a dá jim nezaměnitelnou chuť. Když použijete červené papriky, tak můžete na omáčku zužitkovat zelená nezralá rajčata a přihodit k nim pár zelených paprik. Barevná kombinace vypadá krásně.

Ingredience
Recept je pro dva (2 papriky na osobu)
Na plněné papriky
- 4 špičaté červené nepálivé papriky
- 400 g mletého hovězího masa
- 100 g vařené bílé rýže
- 100 g ovčího sýra typu feta
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky uzeného chilli
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku prolisované
- 1 střední cibule nadrobno
- hrst hladkolisté petržele nakrájené nahrubo
- sůl a pepř na dochucení
Na omáčku
- 500 g směsi zelených rajčat a zelených paprik
- 1 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžičky hnědého cukru podle kyselosti rajčat
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Předehřejte si troubu na 180°C. Odkrojte vršky paprik a odstraňte z vnitřku semínka. V míse smíchejte všechny ingredience na náplň, rozdělte na 4 díly a naplňte do paprik. Přiklopte zpátky odkrojené vršky a zajistěte párátky.
Krok 2
Nakrájejte nadrobno zelená rajčata a papriky, přidejte ostatní ingredience na omáčku a dejte do pekáče nebo zapékací mísy.
Krok 3
Položte navrch papriky, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte asi hodinu zakryté, pak odkryjte a dopečte ještě cca 20 minut, aby byly papriky trochu ožehnuté. Můžete nakonec použít i gril.
Krok 4
Doporučuju nakonec papriky vyndat, rozvařenou směs zelených rajčat a paprik promixovat a případně doladit chuť cukrem, solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte s čerstvým chlebem nebo chlebovými plackami.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
0 komentářů