Středomořské plněné papriky

Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají  šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.

Červená a zelená: barvy léta

Zkusila jsem si pohrát s kořením a dalšími ingrediencemi tak, aby papriky chutnaly jako ty, které jsem jedla v Chrovatsku. A vlastně i v Řecku nebo Turecku. Nebojí se tam totiž koření, které je krásně provoní, chilli, které jim dá říz a ovčího sýra, který je osolí a dá jim nezaměnitelnou chuť. Když použijete červené papriky, tak můžete na omáčku zužitkovat zelená nezralá rajčata a přihodit k nim pár zelených paprik. Barevná kombinace vypadá krásně.

Ingredience

Recept je pro dva (2 papriky na osobu)

Na plněné papriky

  • 4 špičaté červené nepálivé papriky
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 100 g vařené bílé rýže
  • 100 g ovčího sýra typu feta
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky uzeného chilli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku prolisované
  • 1 střední cibule nadrobno
  • hrst hladkolisté petržele nakrájené nahrubo
  • sůl a pepř na dochucení

Na omáčku

  • 500 g směsi zelených rajčat a zelených paprik
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky hnědého cukru podle kyselosti rajčat
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení

      Krok 1

      Předehřejte si troubu na 180°C. Odkrojte vršky paprik a odstraňte z vnitřku semínka. V míse smíchejte všechny ingredience na náplň, rozdělte na 4 díly a naplňte do paprik. Přiklopte zpátky odkrojené vršky a zajistěte párátky.

      Krok 2

      Nakrájejte nadrobno zelená rajčata a papriky, přidejte ostatní ingredience na omáčku a dejte do pekáče nebo zapékací mísy.

      Krok 3

      Položte navrch papriky, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte asi hodinu zakryté, pak odkryjte a dopečte ještě cca 20 minut, aby byly papriky trochu ožehnuté. Můžete nakonec použít i gril.

      Krok 4

      Doporučuju nakonec papriky vyndat, rozvařenou směs zelených rajčat a paprik promixovat a případně doladit chuť cukrem, solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte s čerstvým chlebem nebo chlebovými plackami.

      Více receptů

      Thajské červené curry

      Thajské červené curry

      Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

      Rajčatový Tarte Tatin

      Rajčatový Tarte Tatin

      Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

      Nejlepší špenátové lasagne

      Nejlepší špenátové lasagne

      Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

      0 komentářů

      Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.