Slaný Tarte Tatin
Zeleninová varianta francouzského obráceného koláče. Výrazný sýr mu dodá ten správný říz, ořechy zase hloubku chuti.
Klasika úplně jinak
Tarte Tatin je pojmenovaný po sestrách Tatinových, které ho vynalezly kolem roku 1880 a podávaly ve svém hotelu jako specialitu. Ta je proslavila po celém světě. Koláč vznikl vlastně omylem. Jedna ze sester opékala jablka na másle s cukrem, aby změkla do koláče. Zkusila těsto připlácnout navrch a pak celou pánev, tak jak zrovna byla, strčila do trouby. Když ji vyndala, tak zjistila, že koláč jde po obrácení dobře vyklopit, jablka jsou nádherně zkaramelizovaná a těsto je nadýchané, protože se peklo nezatížené náplní. Senzace byla na světě.
Já sladké moc nemusím, ale karamel mám ráda. Jestli znáte slaný karamel s krystalky mořské soli, tak vám nemusím vysvětlovat, že se karamel může báječně kombinovat i se slanými a výraznými chutěmi. Tady jsou moje dvě oblíbené varianty: první s červenou cibulí, čekankou a roquefortem a druhá s dýní, mrkví a čerstvým kozím sýrem. V obou jsou ořechy, ideálně pekanové nebo vlaššské a nesmí chybět tymián, který vám při pečení provoní celý dům.

Ingredience
- 1 balení listového těsta, nejlépe kvalitního s máslem
- 30 g slaného másla nebo 30 g másla a 1/4 lžičky soli
- 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
- 5 snítek tymiánu
- 2 lžíce tmavého cukru
Dýňovo-mrkvová náplň
- 250 g dýně hokkaido, na kousky o velikosti hranolků
- 250 g mrkve, pro zajímavý efekt zkuste žlutou nebo fialovou, také na hranolky
- 100 g slaniny na kostičky (není nutné, ale chutná skvěle)
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 kus jarní cibulky na ozdobení
Cibulovo-čekanková náplň
- 2 kusy červené cibule, na silnější kroužky
- 3 kusy malých puků čekanky, rozpůlené po délce
- 100 g výrazného sýra s modrou plísní, výborný je roquefort, stilton nebo gorgonzola piccante

Speciální tip
Nemáte speciální sadu na pečení Tarte Tatin? Asi nejspíš ne, ale to je jedno, stačí, pokud máte pánev, kterou můžete strčit do trouby. A pokud nemáte ani to, máte určitě malý pekáček, který naopak můžete dát na sporák. Koláč nebude kulatý, ale chuť bude stejná! Musíte mít zároveň i velký talíř, tác nebo prkýnko, které je větší než nádoba, ve které budete péct. Koláč se musí po upečení na něco vyklopit. Foto Emile Henry

Pokyny krok za krokem
První krok
Začněte předehřívat troubu na 200°C.
Druhý krok
Vyndejte z obalu listové těsto a podle velikosti nádoby, ve které budete koláč péct, vykrojte kruh. Měl by být o 2 cm větší, než průměr nádoby. Dejte těsto na pečicím papíru zpátky do lednice. Tento krok je důležitý, určitě ho nevynechávejte! Zaručí snadné přenesení a položení těsta na teplou náplň.

Třetí krok
Zahřejte na pánvi máslo a opékejte na něm na mírné teplotě cibuli (a případně i slaninu). Cca po 5 minutách přidejte tmavý cukr a nechte zkaramelizovat, míchejte jen občas. Přidejte pak ořechy a zeleninu (cibuli a čekanku nebo dýni a mrkev). Za 10 minut by mělo být hotovo a všechno by se v pánvi mělo lesknout a vonět karamelem. Dochuťte solí, pepřem a přidejte nakonec otrhané lístky ze snítek tymiánu.

Čtvrtý krok
Srovnejte opečenou směs tak, aby výsledný povrch koláče vypadal hezky. Nezapomínejte, že všechno, co je ted vespod, bude nakonec navrchu! Čekanku položte řezem dolů kolem dokola a kolečka cibule doprostřed. Pokud děláte dýňovo-mrkvovou variantu, tak položte zeleninu třeba směrem do středu jako na obrázku.

Pátý krok
Nechte směs trochu vychladnout, stačí 10 – 15 minut. Teď přijde to důležité. Vyndejte z lednice studené vykrojené listové těsto a položte ho na zeleninu. Vezměte si na pomoc nůž a okraje zastrkejte dolů. Nemusí to být vůbec dokonalé, těsto se stejně při pečení nafoukne a změní tvar.
Šestý krok
Když máte těsto položené na náplni, udělejte do něj špičkou nože dírky, kterými bude při pečení moct unikat vzduch.

Sedmý krok
Dejte do předehřáté trouby a nechte péct, dokud není těsto na povrchu krásně zlaté, může to trvat 30-40 minut. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout. Položte pak na nádobu, ve které jste pekli, velký talíř, prkýnko – prostě cokoliv plochého, čím ji celou zakryjete. Obojí opatrně otočte vzhůru nohama. Koláč by měl vypadnout na talíř nebona prkýnko. Na ještě teplý koláč nadrobte sýr, aby se trochu prohřál a rozvoněl. Můžete dozdobit čerstvým tymiánem a jarní cibulkou.


Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů