Skotské vejce

Poprvé uvařené jako pikniková delikatesa pro bohaté obyvatele Londýna, dneska je to jedno z nejoblíbenějších britských hospodských jídel, které si užívají všichni.

Britský poklad

Tohle vejce je jako to slavné od klenotníka Fabergého: má několik vrstev, jednu krásnější než druhou, a ten pravý poklad se skrývá uvnitř. Křupavý trojobal, pod ním vrstva masa ochucená spoustou voňavých bylinek a uprostřed vejce s tekutým žloutkem.

Ingredience

Recept je pro dva na 5 vajec. Dvě pro každého a jedno navíc, protože jich není nikdy dost:-)

  • 500 g syrové vepřové klobásy
  • 5 vajec pokojové teploty, ideálně ne úplně čerstvých, aby šla snadno loupat – je to opravdu důležité
  • 1 vejce navíc na trojobal
  • 100 g strouhanky na trojobal
  • 100 g hladké mouky na trojobal
  • 500 ml rostlinného oleje na smažení
  • 5 lístků šalvěje
  • 5 snítek tymiánu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Speciální tip

Když chcete, aby skotské vejce bylo dokonalé, tak není nejlepší použít úplně čerstvá vejce. Musí se totiž předvařit tak, aby byl žloutek úplně tekutý (dodělá se pak při smažení), takže vám vejce při loupání bude na dotek připadat jako balónek naplněný vodou. Bílek se při neopatrném pohybu snadno protrhne a žloutek vyteče, což přesně nechcete. Takže doporučuju vejce otestovat jednoduše: když je dáte do vody, čerstvá sedí na dně, méně čerstvá začnou plavat. Je to díky tomu, že vejce vysychá a blána pod skořápkou přestává být tím pádem přilepená na bílek. Vejce jdou pak snadno loupat.

Pokyny krok za krokem

První krok

Vodu přiveďte k varu a vejce (pokojové teploty) do ní ponořte a vařte přesně 4,5 minuty. Pak vejce ihned slijte, dejte do ledové vody a naklepněte skořápku, aby se voda mohla dostat po dní. Pomůže to při loupání.

Druhý krok

Mezitím si syrovou vepřovou klobásu vymačkejte ze střívka do mísy. Nasekejte bylinky a přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Promíchejte.

Třetí krok

Vejce oloupejte a nechte je ještě ve studené vodě. Maso si rozdělte na 5 částí, každou o váze 100 g. Při dalším postupu vám pomůže potravinová fólie. Připravte si jí asi 30×30 cm a dejte na ni jednu část masa. Rozprostřete ho na velikost cca 12×12 cm. 

Čtvrtý krok

Vezměte vejce ze studené vody, tím se vám namočí ruce a maso se nebude lepit. Dejte vejce doprostřed a maso úplně obalte kolem něj. Dobře uzavřete a vytvarujte kouli.

Pátý krok

V pánvi si začněte rozehřívat olej, je potřeba, aby sahal cca do 4 cm výšky. Masové koule se pak do něj ponoří zhruba do poloviny, čímž se ideálně opečou. Olej by měl mít 160 stupňů, nesmí být moc horký, jinak by se trojobal spálil a vejce i klobása zůstaly syrové.

Šestý krok

Obalte všechny koule v klasickém trojobalu mouka – vejce – strouhanka (můžete použít i japonskou panko). Smažte z obou stran asi 8-10 minut do zlatohněda.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.