Gyros jak z Řecka
Gyros, pita, tzatziki. Přihodíte olivy, rajčata a cibuli a máte jídlo pro bohy – nejen ty řecké.
Šťavnaté a voňavé
Když se tam nedá jet, tak se to musí dát udělat doma. To je můj způsob cestování, nemám k němu létající koberec, ale hrnce, plechy a pánve. Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

Ingredience
Recept je pro dva.
Na gyros:
- 400 g kuřecích stehenních řízků
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka chilli
- špetka pepře
Na tzatziki:
- 1 menší okurka (nebo polovina velké) nastrouhaná najemno
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 250 g řeckého jogurtu
- čerstvý kopr a/nebo petržel nasekané nadrobno
- sůl a pepř na dochucení

Speciální tip
Předpokládám, že doma nemáte vertikální otočný gril, na kterém se gyros dělá v restauraci. Vůbec to nevadí, protože máte určitě velkou bramboru nebo cibuli a špejli nebo špíz. Pokud použijete špejli nebo dřevěný špíz, tak je předtím na pár minut namočte do vody, nezačnou vám v troubě doutnat.
Vezměte oloupanou bramboru nebo cibuli (cím větší, tím bude stabilnější), překrojte napůl a položte do pekáčku nebo misky, která může jít na plech do trouby. Do brambory zapíchněte špejli nebo špíz tak, aby ostrý konec směřoval nahoru. Pokud máte obyčejnou špejli, doporučuju zapíchnout dvě vedle sebe ve vzdálenosti cca 1,5 cm. No a pak už napichujete jeden plátek za druhým, až vám vznikne krásný gyrosový „stromeček“.

Pokyny krok za krokem
První krok
Kuřecí řízky rozklepejte na tenké plátky o síle cca půl centimetru. Nejlépe to jde, když je dáte do plastikového sáčku nebo mezi dvě kuchyňské fólie. Plátky nakrájejte na menší kousky o velikosti cca 8×8 cm. Je úplně jedno, že budou nakonec různě velké a široké, naopak to pomůže. Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Kuřecí plátky promíchejte s marinádou a nechte v lednici alespoň dvě hodiny, nejlíp přes noc. Citron a jogurt krásně zkřehčí maso.
Druhý krok
Okurku oloupejte a odstraňte z ní části se semínky. Nastrouhejte nadrobno a položte na papírovou utěrku, utáhněte a vymačkejte všechnu vodu. Tzatziky tak zůstanou krásně husté. Přidejte všechny další ingredience a dejte do lednice.
Třetí krok
Předehřejte si troubu na 200 °C. Na stojánek (viz Speciální tip) položený do pekáčku vyloženého pečicím papírem začněte napichovat maso. Uděláte to tak, že každý další plátek pootočíte, aby vzniknul co nejčlenitější povrch. Zkrátka nenapichujte do úhledně, ale dělejte „stromeček“.
Čtvrtý krok
Pečte cca 1,5 hodiny, pokud se horní část začne dělat moc rychle, zakryjte ji alobalem. Nakonec gyros okrájejte do pekáčku a dejte ještě na chvíli pod gril, aby se opekly i kousky, které byly původně uvnitř.
Pátý krok
Pod gril můžete na pár minut dát i pita chleby, jsou pak chutnější a jdou snáz rozkrojit. Podávejte s tzatziki a salátem s rajčaty, olivami a cibulí. Každý si na stole může naplnit pitu tak, jak má chuť.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Těstoviny cacio e pepe
Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti je krása.
0 komentářů