Sendvič s uzeným úhořem
Čerstvý a lahodný
Tento sendvič bude chutnat stejně dobře se slanečkovým salátem nebo kořeněnými matjesy v oleji. Obojí před použitím nechte dobře okapat, případně osušte kuchyňskou utěrkou, aby ryba nebyla příliš mastná a aby lépe vynikla její lahodná chuť.
Úhoři se v Holandsku loví ve velikých vnitrozemských jezerech, která vznikla přehrazením mořských zálivů. Zajet si na ně a na spoustu dalších rybích specialit můžete třeba do rybářské vesnice Volendam u jezera Markemeer.

Ingredience
- 2 čerstvé bílé bagetky
- 4 filety z úhoře
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička výrazné hořčice, např. dijonské
- 1 menší šalotka, na tenká kolečka
- pár listů salátu, např. little gem
- pár tenkých plátků salátové okurky i se slupkou
- trochu čerstvé petrželky na ozdobení
Krok 1
Rozkrojte podélně bagetky. Smíchejte majonézu s hořčicí a trochu rozetřete na spodní část bagetek. Navrch položte listy salátu a plátky okurky.
Krok 2
Filety z úhoře nakrájejte a kousky rozdělte na sendviče. Na úhoře rozetřete zbytek hořčičné majonézy, posypte tenkými kolečky šalotky a ozdobte lístky petržele.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů