Sardinky se sýrem a bylinkami
Když zavřete oči, uslyšíte šplouchání moře…
K rybě nebo mořským plodům se sýr obvykle moc nehodí, ale… Čerstvé sardinky se dají koupit v Makru, případně je mívají v M&S. V létě na gril, ale dají se stejně dobře udělat na pánvi. Ovčí sýr je slaný, bylinky voňavé a citrusy kyselé. Tahle kombinace chutí je prostě úžasná. Když se vám stýská po létě jako mně, jděte do toho.

Ingredience
- 3-4 vykuchané čerstvé sardinky otevřené „na motýlka“ na osobu
- 50 g slaného ovčího sýra typu kaškaval, pecorino… na osobu
- hrst strouhanky na osobu
- hrstka sekaných bylinek – např. směs hladkolisté petržele a tymiánu
- olivový olej
- citron nebo limeta na dochucení
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Rozehřejte na velké pánvi olej a začněte sardinky narychlo opékat nejdříve kůží dolů. Jakmile je kůže křupavá, obraťte a jemně osolte. Opatrně, budete přidávat slaný sýr, tak sardinky dosolí.
Trvá to celé jen pár minut, sardinky jsou malé a tenké, rychle se propečou. Byla by škoda je „přetáhnout“, měly by zůstat šťavnaté.
Krok 2
Na druhé pánvičce opečte na trošce olivového oleje strouhanku a když začne zlátnout, přidejte bylinky a nastrouhaný sýr. Sýr se rozteče a začne se opékat do zlatova. Vznikne hrudkovitá opečená směs.
Krok 3
Položte sardinky na talíř, zakápněte citronem a posypejte sýrovou strouhankou. Nejlepší jsou jen tak s chlebem, salátem a růžovým vínem.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů