Rychlý chleba
z hrnce

Jednoduchý, ale vynikající chleba, na který nepotřebujete kuchyňský robot.

Upeč třeba chleba…

Stala se mi taková zvláštní věc. Vždycky když jsem četla, jak se nějakému Čechovi v cizině stýská po tom nejobyčejnějším chlebu, tak jsem si říkala, že to se mi stát nemůže, protože já moc chleba nejím. Dám si ho tak jednou za týden k večeři s nějakými dobrými sýry a salátem k tomu. Nejlíp ještě teplý, takže jsem si pro něj v Praze chodila do Esky, když ho vytahovali z pece. Byl občas ještě tak horký, že mi ho ani nemohli překrojit napůl.

Tady v Holandsku se jí chleba pořád, k snídani, obědu i k večeři. Místní pekárny se činí a jejich chleba je skvělý. Jsou asi tak krásné a voňavé, jako pekárny ve Francii. Pečou ho spousty druhů, od křupavých bílých baget přes žlutý kukuřičný chleba, hutné bochníčky se semínky a ořechy, sodou kypřené chleby s nádherně křupavou tmavou kůrkou až po kváskové chleby. Návštěva místního pekařství nebo trhu je svátek. Jenže – takový ten český obyčejný, ochucený kmínem, tu nemají. Kmín je tady naopak nejčastější přísadou v ochucených tvrdých sýrech, tak je to vcelku logické, že už pak kmín moc nedávají do chleba.

 Moje kamarádka Andrea mi poslala fotku bochníku, který o víkendu vytáhla z trouby. Vypadal nádherně. Hned jsem si řekla o recept a když jsem ho četla, začaly se mi sbíhat sliny. Bylo to tady – stýskalo se mi po té jednoduché chuti chleba s kmínem, který se dělá jen z pěti ingrediencí: mouky, vody, sušeného droždí, soli a kmínu. Naštěstí tu mám keramický hrnec „dutch oven“, který se rozžhaví tak, že je z něj malá pícka. Ta přitom nepustí ven ani kapku vody, což je pro pečení chleba zásadní. Bylo rozhodnuto: peču. Když se to povede, dám si ho ještě teplý jen tak s máslem, ve kterém jsou krystalky mořské soli.

Ingredience

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 350 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kmínu

Přidejte do těsta vodu až nakonec, když už máte smíchané všechny suché ingredience. Důležité je, aby byla vlažná až teplá kolem 40°C (nikdy ne horká). Sušené droždí začne pracovat rychleji.

Důležité: musíte mít žáruvzdornou nádobu na pečení s poklicí, může to být např. keramický hrnec „dutch oven“ nebo obyčejný celokovový hrnec. Stejně tak je třeba mít troubu, která peče na min 230, ideálně 250°C.

Začněte nahřívat troubu s nádobou, ve které budete péct, minimálně půl hodiny před pečením. Displej na troubě vám sice bude za chvíli říkat, že trouba je nahřátá na požadovanou teplotu, ale o nádobě uvnitř to ještě nějakou dobu platit nebude. Doporučuji nahřívat minimálně půl hodiny.

Speciální tip

Máte zrovna prádlo v pračce nebo v sušičce? Nebo se vám myje nádobí v myčce? Dejte těsto kynout na ně. Vychází z nich mírné a vlhké teplo, které těstu ohromně svědčí.

Pokyny krok za krokem

První krok

Smíchejte v míse všechny suché ingredience. Mouku nemusíte prosívat.

Druhý krok

Připravte si vodu o teplotě kolem 40°C. Začněte ji přidávat k suchým ingrediencím a zapracovávejte ji postupně lžící.

Třetí krok

Jakmile jsou ingredience spojené s vodou, začněte hníst těsto rukama cca 5 minut nebo hnětacími háky cca polovinu tohoto času. Výsledné těsto je řidší a vláčné.

Čtvrtý krok

Nechte těsto zakryté utěrkou kynout na teplém místě po dobu alespoň 1, ideálně ale 2 hodin na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Pátý krok

Začněte předehřívat troubu na 230°C včetně nádoby, ve které budete péct. Může to být keramický hrnec vhodný pro pečení při vyšších teplotách nebo kovový hrnec s pokličkou – tady je ale nezbytné se ujistit, že ani hrnec ani poklička nemají žádné skleněné ani plastové části, které by žár poškodil.

Šestý krok

Vezměte těsto a jemně z něj vymačkejte vzduch. Začněte brát jeho kraje a překládat je směrem dovnitř. Zopakujte tento postup dvakrát dokola. Pak těsto obraťte vytvořenými překlady dospodu a nechte kynout cca půl hodiny, dokud se vám nenahřeje trouba s nádobou.

Sedmý krok

Vezměte těsto do namočených rukou, jemně z něj vymačkejte vzduch, vytvořte kouli a přesente ji do nažhavené nádoby. Pro lesklou a křupavou kůrku potřete vodou nebo ještě lépe mlékem a posypte moukou pro rustikální vzhled. Nařízněte těsto nahoře do kříže. Pečte 25 minut při teplotě 230°C (nebo 20 při 250°C) s poklicí, pak zhruba stejnou dobu bez poklice. Chléb by měl mít krásnou zlatohnědou barvu a znít při poklepání dutě. Nechte ho pomalu vychladnout v hrnci bez pokličky.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.