Rybí curry pod pokličkou
Křehká bílá ryba, spousta voňavého koření a navrch křupavá krusta.
Krémové a voňavé, křupavé a pikantní
Ryby miluju a mám je spojené s létem, nejlíp když ve vzduchu voní moře a na skleničce s vínem se z horka sráží kapičky vody… Co ale ryba v zimě? Kapr na Vánoce je klasika, kterou ale moc často během roku neopakuje asi nikdo. Zato tenhle recept jsem s obměnami v poslední době opakovala několikrát. Ryba je v něm křehká a šťavnatá – prostě právě tak akorát udělaná. Když to spojíte s výraznými chutěmi krémového curry se spoustou zeleniny a koření, tak už je to samo o sobě vynikající jídlo, třeba s rýží basmati k tomu. Já jsem uvařila slavnostnější variantu s bramborami vevnitř a s křupavou pokličkou z listového těsta navrch. Zdá se to sice pracnější, ale výsledek je krásný, chutný a navíc je to hlavní jídlo i s přílohou v jednom.

Ingredience
- 400 g filetu z tresky
- 400 g pevných brambor předvařených do poloměkka a nakrájených na silné plátky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 velké cibule nakrájené na tenká půlkolečka
- 1 stroužek česneku nadrobno
- 6 rajčat nakrájených nahrubo
- 3 velké hrsti čerstvého baby špenátu
- 2 lžíce curry koření
- 1/2 lžíce kurkumy
- 1 lžíce pasty sambal oelek
- 1 lžíce římského kmínu drceného
- 1/2 lžíce černého sezamového semínka
- 1/2 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžíce tamarindové pasty
- 100 ml smetany na vaření
- 1 plát listového těsta
- 1 vejce na potření těsta
- sůl a pepř

Speciální tip
Důležité je dát tresku nebo jinou pevnou bílou rybu do směsi až úplně nakonec. Uvaří se rychle a zůstane tak krásně šťavnatá. Je také dobré nakrájet ji na větší kousky asi 3×3 cm, vynikne tak lépe díky kontrastu jemného rybího masa a pikatní chuti omáčky.
Tamarindová pasta se dá nahradit 2 lžícemi citronové šťávy – jde o to, aby jídlo bylo vyvážené a k tomu je kyselá chuť nutná.

Pokyny krok za krokem
První krok
Rozehřejte na velké hluboké pánvi dvě lžíce oleje a opékejte na nich asi půl minuty hořčičné semínko, aby se rozvonělo. Pak přidejte cibuli a opékejte dalších asi deset minut, dokud nebude chytat barvu. Přidejte pak česenk a pokračujte další minutu. Přidejte pak všechno koření a míchejte dalších 5 minut. Nakonec přidejte nakrájená rajčata, špenát, sambal a tamarindovou pastu nebo citronovou šťávu.

Druhý krok
Nechte směs trochu zchladnout a vmíchejte do ní tresku, předvařené brambory a smetanu. Mělo by vám vzniknout krémové voňavé curry, které by se po prohřáti tresky dalo klidně jíst už jen takhle.

Třetí krok
Vezměte zapékací misku a položte ji na rozválený plát listového těsta. Vykrojte „pokličku“, která by měla být o 2 cm větší, než je miska. Dejte směs do zapékací misky a potřete okraje vajíčkem smíchaným se lžičkou vody. Položte navrch vykrojený plát těsta a vidličkou přitiskněte k okrajům. Nejen že tak směs pevně uzavřete, ale bude to i vypadat hezky. Potřete těsto vajíčkem.

Sedmý krok
Dejte péct do trouby předehřáté na 200°C na 25 – 30 minut – povrch těsta by měl být krásně zlatavý.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů