Rakouský houskový knedlík

Když vám tenhle knedlík o velikosti tenisáku přihrajou na stůl, tak víte, že s ním přijde nejspíš nějaká senzační omáčka.

Knedlík, jak se patří

Stejně jako v Česku i v Rakousku slouží knedlík nejčastěji jako prostředek, kterým omáčku dopravíte do pusy. Narozdíl od českých knedlíků, které bývají chuťově nevýrazné, je ale tenhle rovnocenným partnerem omáčky. Je v něm opečená cibulka, bylinky a malé kostičky rakouské sušené uzené slaniny Schinkenspeck. Když se pak potkají s omáčkou, je to jako když do sebe dokonale zapadnou dva dílky puzzle.

Ingredience

  • 250 g bílé veky, 2-3 dny staré, nakrájené na kostky
  • 250 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • malá špetka strouhaného muškátového oříšku
  • velká hrst nakrájené hladkolisté petržele
  • 100 g rakouské sušené slaniny na drobné kostičky
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka – pro případ, že by byla směs příliš řídká

Krok 1

Cibuli opečte dozlatova na másle a nechte vychladnout. Mezitím zalijte veku mlékem a nechte ji nasáknout.

Krok 2

Po 20 minutách přidejte vejce, slaninu, sůl, pepř, muškátový oříšek, petržel a cibulku. Pokud je směs řídká, přidejte strouhanku a vytvořte 4 velké kulaté knedlíky.

Krok 3

Vařte knedlíky v jemně bublající osolené vodě cca 15 – 20 minut.

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.