Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Obrácené rajče
Recepty na slanou verzi francouzské klasiky Tarte Tatin jsou moje obsese. Prostě mi ta kombinace křupavého těsta se slanou náplní připadá neodolatelná. Nesmí tam ale chybět to, čím je tenhle koláč tak jedinečný: karamel. Pokud znáte a máte rádi slaný karamel, nemám vám co vysvětlovat. Pokud neznáte, tak musíte tuhle kombinaci zkusit!

Ingredience
- 1 balení listového těsta, nejlépe kvalitního s máslem
- 30 g slaného másla nebo 30 g másla a 1/4 lžičky soli
- 500 g rajčat – můžou být různě velká, mně se koláč nejvíc líbí z maličkých
- 300 g cibule nakrájené na tenká půlkolečka
- 5 snítek tymiánu
- 2 lžíce tmavého cukru
- 4 stroužky česneku nakrájeného na kolečka

Speciální tip
Nemáte speciální sadu na pečení Tarte Tatin? Asi nejspíš ne, ale to je jedno, stačí, pokud máte pánev, kterou můžete strčit do trouby. A pokud nemáte ani to, máte určitě malý pekáček, který naopak můžete dát na sporák. Koláč nebude kulatý, ale chuť bude stejná! Musíte mít zároveň i velký talíř, tác nebo prkýnko, které je větší než nádoba, ve které budete péct. Koláč se musí po upečení na něco vyklopit. Koláč se dá upéct i venku na grilu, ve velké litinové pánvi vhodné do trouby to jde úplně snadno. Foto Emile Henry

Pokyny krok za krokem
První krok
Začněte předehřívat troubu na 200°C.
Druhý krok
Vyndejte z obalu listové těsto a podle velikosti nádoby, ve které budete koláč péct, vykrojte kruh. Měl by být o 2 cm větší, než průměr nádoby. Dejte těsto na pečicím papíru zpátky do lednice. Tento krok je důležitý, určitě ho nevynechávejte! Zaručí snadné přenesení a položení těsta na teplou náplň.
Třetí krok
Zahřejte na pánvi máslo nechte v něm pomalu (na střední teplotu) karamelizovat cukr. Jakmile se krystalky rozpustí, vsypte cibuli a nechte ji opéct do zlatova. Osolte, přidejte polovinu otrhaných lístků tymiánu. Vyndejte z pánve a dejte stranou. Do stejné pánve dejte přepůlená rajčata a česnek, osolte, přidejte druhou polovinu tymiánu. Nechte opékat asi 5 minut, pak přidejte balsamico a nechte ho odpařit. Bude to trvat asi 2 minuty.
Čtvrtý krok
Srovnejte opečená rajčata „bříšky“ dolů, aby výsledný povrch koláče vypadal hezky. Nezapomínejte, že všechno, co je ted vespod, bude nakonec navrchu! Na rajčata rozprostřete cibuli.
Pátý krok
Nechte směs trochu vychladnout, stačí 10 – 15 minut. Teď přijde to důležité. Vyndejte z lednice studené vykrojené listové těsto a položte ho na zeleninu. Vezměte si na pomoc nůž a okraje zastrkejte dolů. Nemusí to být vůbec dokonalé, těsto se stejně při pečení nafoukne a změní tvar.
Šestý krok
Když máte těsto položené na náplni, udělejte do něj špičkou nože dírky, kterými bude při pečení moct unikat vzduch.

Sedmý krok
Dejte do předehřáté trouby a nechte péct, dokud není těsto na povrchu krásně zlaté, může to trvat 30-40 minut. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout. Položte pak na nádobu, ve které jste pekli, velký talíř, prkýnko – prostě cokoliv plochého, čím ji celou zakryjete. Obojí opatrně otočte vzhůru nohama. Koláč by měl vypadnout na talíř nebona prkýnko. Na ještě teplý koláč můžete třeba nadrobit kozí sýr nebo na něj dát plátky camembertu, aby se trochu prohřál a rozvoněl.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
Těstoviny cacio e pepe
Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti je krása.
0 komentářů