Polévka z červené čočky

Voňavá a pikantní

Indické polévky tarka dhal (někdy se píše daal) existuje spousta verzí. Mně chutná tahle pikantní a voňavá s kokosovým mlékem. Je sytá, takže z ní je báječný oběd nebo večeře, když se vrátíte z procházky zamrzlou přírodou. No a když ji necháte zredukovat, vznikne z ní vynikající čočková kaše, která chutná výborně s různými druhy curry, zeleninovým i masovým.

Ingredience

Recepty jsou pro 2, pokud není uvedeno jinak
  • 250 g červené čočky
  • 2 lžíce másla, ghee nebo oleje
  • 1 velká cibule na kostičky
  • 2 stroužky česneku nadrobno
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka uzeného mletého chilli
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml kokosového mléka nízkotučného, pokud je to možné
  • 500 ml vody
  • koriandr na dochucení při servírování
  • sůl
  • citronová nebo limetová šťáva

 

 

Krok 1

Na másle nebo oleji orestujte cibuli a česnek, nechte je dojít dozlatova. Přidejte rajský protlak a všechno sypké koření a ještě chvíli opékejte.

Krok 2

Přidejte vodu, propláchnutou čočku, bobkový list a osolte. Vařte do úplného změknutí čočky, měla by mít skoro krémovou konzistenci – cca 40 min.

Krok 3

Vyndejte bobkový list, přidejte kokosové mléko, dosolte a okyselte citronovou šťávou podle chuti a případně přidejte i chilli, pokud chcete ostřejší verzi (já vždycky:-) Podávejte s koriandrem a nejlépe s indickým chlebem (např. naan, chapati nebo křupavá placka z čočkové mouky poppadum, která je na fotce).

 

 

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.