Polévka z červené čočky
Voňavá a pikantní
Indické polévky tarka dhal (někdy se píše daal) existuje spousta verzí. Mně chutná tahle pikantní a voňavá s kokosovým mlékem. Je sytá, takže z ní je báječný oběd nebo večeře, když se vrátíte z procházky zamrzlou přírodou. No a když ji necháte zredukovat, vznikne z ní vynikající čočková kaše, která chutná výborně s různými druhy curry, zeleninovým i masovým.

Ingredience
- 250 g červené čočky
- 2 lžíce másla, ghee nebo oleje
- 1 velká cibule na kostičky
- 2 stroužky česneku nadrobno
- 1/2 lžičky garam masala
- 1/2 lžičky kurkumy
- špetka uzeného mletého chilli
- 2 bobkové listy
- 4 lžíce rajského protlaku
- 200 ml kokosového mléka nízkotučného, pokud je to možné
- 500 ml vody
- koriandr na dochucení při servírování
- sůl
- citronová nebo limetová šťáva
Krok 1
Na másle nebo oleji orestujte cibuli a česnek, nechte je dojít dozlatova. Přidejte rajský protlak a všechno sypké koření a ještě chvíli opékejte.
Krok 2
Přidejte vodu, propláchnutou čočku, bobkový list a osolte. Vařte do úplného změknutí čočky, měla by mít skoro krémovou konzistenci – cca 40 min.
Krok 3
Vyndejte bobkový list, přidejte kokosové mléko, dosolte a okyselte citronovou šťávou podle chuti a případně přidejte i chilli, pokud chcete ostřejší verzi (já vždycky:-) Podávejte s koriandrem a nejlépe s indickým chlebem (např. naan, chapati nebo křupavá placka z čočkové mouky poppadum, která je na fotce).
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
0 komentářů