Plněné chlebové twisty
Jeden základ, spousta možností
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější: první s chorizem a tapenádou a druhá s pecorinem, lanýži a tymiánem. Můžete ale zkusit i třeba šunku, roquefort a jarní cibulku nebo brie, červenou cibuli, ořechy a brusinky.

Ingredience
- 500 g pšeničné mouky na chleba + trochu na vyválení
- 1 sáček (70 g) sušeného droždí
- 1 lžička cukru krystal
- 2 lžičky soli jemně mleté
- 3 lžičky olivového oleje
- 325 ml vlažné vody – možná jí bude třeba víc, záleží na typu mouky
Náplň s pecorinem a lanýži (na všech 8 twistů):
- 100 g pecorina s lanýži nastrouhaného nahrubo (pokud nemáte, můžete koupit obyčejné pecorino a k tomu přidat pesto s lanýži, které se dá běžně koupit)
- 8 plátků sušené šunky typu schwarzwaldská, serrano, prosciutto
- 5 snítek tymiánu
Náplň s chorizem a tapenádou (na všech 8 twistů):
- 50 g choriza na tenké plátky
- 50 g olivové tapenády (můžete si ji udělat rozmixováním oliv se sušenými rajčaty)
- 50 g sýra typu cheddar nastrouhaného nahrubo
- 50 g najemno nakrájeného pórku
Krok 1
Smíchejte v míse všechny suroviny na těsto a důkladně propracujte (10 minut v ruce, 5 minut hnětacími háky). mělo by vzniknout pružné, téměř nelepivé těsto.
Krok 2
Nechte těsto kynout 30 minut v míse, pak ho vyndejte, ještě chvíli hnětejte a pak rozdělte na dvě poloviny. Nechte je opět kynout např. pod utěrkou na válu dalších 45 minut až hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Krok 3
Předehřejte si troubu na 220 °C. První polovinu těsta si rozválejte na obdélník o délce cca 20 x 30 cm. Dejte na něj náplň (nebo na každou polovinu jinou náplň, jak jsem to udělala já). Nechte si trochu sýra stranou na posypání navrch. Vedle si rozválejte druhou polovinu těsta na stejně velký obdélník a přeneste jej na ten první. Upravte tak, aby se dobře překrývaly do krajů. Ještě přejeďte válečkem, aby se obě části přitiskly – ne moc, stačí jen jemně.
Krok 4
Rozdělte těsto na osm dílů – nejlíp to jde kuchyňskými nůžkami, je to mnohem snadnější než nožem. Případně jde použít i kráječ na pizzu. Takže si obdélník nejdřív rozdělte na dva čtverce a každý čtverec pak na čtyři díly ve tvaru dlouhého obdélníku o stranách cca 5 x 15 cm. Každý takto vzniklý dílek vezměte a rozřízněte ho uprostřed po délce ještě jednou, ale nedokrojte až do konce, nechte poslední cca dva cm vcelku. Výsledek vypadá trochu jako párek se dvěma nožičkami. Ty vezměte jednu po druhé a točte je směrem ven – otočte je kolem vlastní osy aspoň 3-4 krát. Nakonec přitiskněte konce k sobě a vytvarujte do špičky i spojený konec. Je to vidět na fotce dole.
Krok 5
Chleby potřete vodou nebo mlékem pro pěkný lesk a posypejte sýrem, hrubou solí a tymiánem v případě pecorinové varianty. Přeneste twisty na pečicí papír a pečte na střední výšce v troubě cca 20 – 25 minut, dokud nebudou chleby krásně zlaté.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů