Pletence s pestem a kozím sýrem

Skvělé teplé i studené, navíc se dají zamrazit. Takže jich udělejte hromadu!

Pesto a těsto

Když začíná přicházet jaro, tak mám najednou ještě větší chuť zkoušet nové věci. Včetně receptů. U tohohle jsem se nemusela moc rozmýšlet, protože pesto máme rádi a chleba peču pořád. Takže jsem jen zkusila místo obyčejné celorznnou mouku a přidala jsem čerstvý kozí sýr. Když to pečete, voní to jako jarní louka.

Ingredience

  • těsto na chleba podle receptu – vynechte z něj ale kmín a polovinu bílé mouky nahraďte celozrnnou
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • 150 g bazalkového pesta
  • hrubozrnná sůl nebo parmezán na posypání

Speciální tip

Pokud se vám nechce dělat s těstem, tak klidně použijte směs na chleba z obchodu. Funguje to i s těstem na bílý chleba, ale mě se líbí v kombinaci s pestem ta hrubší struktura celozrnné mouky.

Pokyny krok za krokem

První krok

Těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte ho vykynout min. hodinu, lépe dvě pod utěrkou. Poprašte ho moukou, neoschne.

Druhý krok

Když je těsto vykynuté, tak ho rozválejte na dvě placky, každá bude mít tvar obdélníku o stranách cca 30 x 40 cm.

Třetí krok

První placku potřete pestem rovnoměrně až úplně ke krajům. Na pesto rozdrobte kozí sýr.

Čtvrtý krok

Na náplň dejte druhou placku a upravte ji tak, aby byla stejně velká jako ta vespod.

Pátý krok

Začněte předehřívat troubu na 220°C. Těsto ještě – ne moc silně! – přejeďte válečkem, aby se obě části přitlačily k sobě.

Šestý krok

Vezměte si na pomoc kráječ na pizzu, jde to i nožem. Z těsta krájejte pruhy široké asi 2 cm (x 30 cm, tj. kratší strana těsta) a nejméně 6x je zakruťte.

Sedmý krok

Teď už zbývá jen pletenec zatočit, nezapomeňte konec zasunout dospod. Výsledný tvar tak nebude plochý, ale pěkně uprostřed do výšky. Těsto můžete potřít vodou a posypat hrubou solí nebo parmezánem. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.