Pletence s pestem a kozím sýrem
Skvělé teplé i studené, navíc se dají zamrazit. Takže jich udělejte hromadu!
Pesto a těsto
Když začíná přicházet jaro, tak mám najednou ještě větší chuť zkoušet nové věci. Včetně receptů. U tohohle jsem se nemusela moc rozmýšlet, protože pesto máme rádi a chleba peču pořád. Takže jsem jen zkusila místo obyčejné celorznnou mouku a přidala jsem čerstvý kozí sýr. Když to pečete, voní to jako jarní louka.

Ingredience
- těsto na chleba podle receptu – vynechte z něj ale kmín a polovinu bílé mouky nahraďte celozrnnou
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 150 g bazalkového pesta
- hrubozrnná sůl nebo parmezán na posypání
Speciální tip
Pokud se vám nechce dělat s těstem, tak klidně použijte směs na chleba z obchodu. Funguje to i s těstem na bílý chleba, ale mě se líbí v kombinaci s pestem ta hrubší struktura celozrnné mouky.

Pokyny krok za krokem
První krok
Těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte ho vykynout min. hodinu, lépe dvě pod utěrkou. Poprašte ho moukou, neoschne.
Druhý krok
Když je těsto vykynuté, tak ho rozválejte na dvě placky, každá bude mít tvar obdélníku o stranách cca 30 x 40 cm.

Třetí krok
První placku potřete pestem rovnoměrně až úplně ke krajům. Na pesto rozdrobte kozí sýr.

Čtvrtý krok
Na náplň dejte druhou placku a upravte ji tak, aby byla stejně velká jako ta vespod.
Pátý krok
Začněte předehřívat troubu na 220°C. Těsto ještě – ne moc silně! – přejeďte válečkem, aby se obě části přitlačily k sobě.
Šestý krok
Vezměte si na pomoc kráječ na pizzu, jde to i nožem. Z těsta krájejte pruhy široké asi 2 cm (x 30 cm, tj. kratší strana těsta) a nejméně 6x je zakruťte.

Sedmý krok
Teď už zbývá jen pletenec zatočit, nezapomeňte konec zasunout dospod. Výsledný tvar tak nebude plochý, ale pěkně uprostřed do výšky. Těsto můžete potřít vodou a posypat hrubou solí nebo parmezánem. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů