Pirohy s masem a se zelím

Chutě českého venkova

Maso, slanina, zelí, cibule. Zkrátka ingredience, které se opakují od Rakouska přes Česko a Německo až sem do Holandska, kde teď bydlím. Tím pádem nemusím tohle jídlo nikomu vysvětlovat, je to stejně oblíbená a známá kombinace jako u nás. Co tu ale neznají jsou pirohy, které jsou naopak obvyklé od Česka přes Polsko a Slovensko až na Ukrajinu a do Ruska. Tohle jídlo je sice obyčejné, ale zdá se, že je to takový kříženec východu a západu. Stačí kousnout a pochopí ho každý – jsou prostě výborné.

Ingredience

  • 500 g mletého masa směs vepřového a hovězího
  • 1 listové těsto nejlépe kvalitní z másla
  • 100 g slaniny na kostičky
  • 2 velké cibule na kostičky
  • 300 g bílého kysaného zelí okapané
  • lžička sladké papriky
  • lžička kmínu drceného
  • lžička kmínu celého
  • hrstka čerstvé majoránky nebo velká špetka sušené
  • vejce na potření těsta
  • sůl a pepř na dochucení

 

 

Krok 1

Na pánvi začněte opékat slaninu, počkejte až pustí tuk a přidejte cibuli a drcený kmín. Když začne cibule chytat barvu, přidejte maso, papriku, osolte, opepřete a opékejte, dokud maso nemá hnědou barvu. Je to důležité kvůli výsledné chuti. Nakonec přidejte majoránku a zelí. To nemusíte vařit, protože se dodělá při pečení. Směs se tím ochladí, nechte ji ještě trochu vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2

Začněte předehřívat troubu na 200°C. Připravte si těsto, rozdělte plát na 9 obdélníků. Na každý dejte masovo-zelnou směs, nešetřete. Přehněte a okrojte do požadovaného tvaru, já jsem zvolila kulatý. Vytvořenou kapsu uzavřete tak, že ji kolem okraje přimáčknete hroty vidličky.

Krok 3

Potřete pirohy vejcem, posypejte solí a celým kmínem a dejte na pečicí papír do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte tak dlouho, dokud není povrch pirohů krásně zlatohnědý.

 

 

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.