Pirohy s masem a se zelím
Chutě českého venkova
Maso, slanina, zelí, cibule. Zkrátka ingredience, které se opakují od Rakouska přes Česko a Německo až sem do Holandska, kde teď bydlím. Tím pádem nemusím tohle jídlo nikomu vysvětlovat, je to stejně oblíbená a známá kombinace jako u nás. Co tu ale neznají jsou pirohy, které jsou naopak obvyklé od Česka přes Polsko a Slovensko až na Ukrajinu a do Ruska. Tohle jídlo je sice obyčejné, ale zdá se, že je to takový kříženec východu a západu. Stačí kousnout a pochopí ho každý – jsou prostě výborné.

Ingredience
- 500 g mletého masa směs vepřového a hovězího
- 1 listové těsto nejlépe kvalitní z másla
- 100 g slaniny na kostičky
- 2 velké cibule na kostičky
- 300 g bílého kysaného zelí okapané
- lžička sladké papriky
- lžička kmínu drceného
- lžička kmínu celého
- hrstka čerstvé majoránky nebo velká špetka sušené
- vejce na potření těsta
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Na pánvi začněte opékat slaninu, počkejte až pustí tuk a přidejte cibuli a drcený kmín. Když začne cibule chytat barvu, přidejte maso, papriku, osolte, opepřete a opékejte, dokud maso nemá hnědou barvu. Je to důležité kvůli výsledné chuti. Nakonec přidejte majoránku a zelí. To nemusíte vařit, protože se dodělá při pečení. Směs se tím ochladí, nechte ji ještě trochu vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 2
Začněte předehřívat troubu na 200°C. Připravte si těsto, rozdělte plát na 9 obdélníků. Na každý dejte masovo-zelnou směs, nešetřete. Přehněte a okrojte do požadovaného tvaru, já jsem zvolila kulatý. Vytvořenou kapsu uzavřete tak, že ji kolem okraje přimáčknete hroty vidličky.
Krok 3
Potřete pirohy vejcem, posypejte solí a celým kmínem a dejte na pečicí papír do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte tak dlouho, dokud není povrch pirohů krásně zlatohnědý.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů