Perníkový dort s mascarpone

Zrodila se hvězda…

Vždycky jsem jako dítě měla ráda perníkovou buchtu na plech. Tady v Holandsku perník přímo milují a připravují ho na spoustu způsobů. Taky aby ne, Holandsko bývalo velmocí v dovozu exotického koření z celého světa. Smíchali ho do lahodné kombinace, přidali do těsta a perník byl na světě. V perníkovém koření je obvykle zázvor (odtud i anglický název „gingerbread“), skořice, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek, anýz, badyán, vanilka a pepř. To zní přímo jako seznam nákladu lodi, která se před dávnými časy vracela se vzácným kořením z dlouhé plavby.

Ingredience

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 70 g mrkve nastrouhané co nejvíc nadrobno
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka plnotučného
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ořechy, karamel a sušenky na ozdobení

 

Krok 1

V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Přidejte mrkev. Tu v koláči po upečení nepoznáte, ale zajistí, že bude krásně vlhký a zůstane tak i několik dní.

Krok 2

Přidejte vejce, mléko a olej. Vznikne vám hladké těsto, které vlijete do dortové formy vyložené pečicím papírem. Ten můžete ještě postříkat olejem na pečení ve spreji, který se mi na tyhle účely velmi osvědčil.

Krok 3

Pečte na 180°C asi 50 minut, nebo dokud při píchnutí do dortu nevyjede špejle suchá. Po upečení otevřete formu a nechte dort dobře vychladnout.

Krok 4

Vyšlehejte mezitím mascarpone s vanilkovým extraktem cca na 3 minuty na střední stupeň šlehacími metlami. Vznikne hladký nadýchaný krém. Dejte do ledničky a počkejte, než bude korpus úplně vychladlý na pokojovou teplotu.

Krok 4

Na korpus naneste krém a ozdobte podle chuti nadrcenými sušenkami, ořechy a třeba karamelem. 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.