Perníkový dort s mascarpone
Zrodila se hvězda…
Vždycky jsem jako dítě měla ráda perníkovou buchtu na plech. Tady v Holandsku perník přímo milují a připravují ho na spoustu způsobů. Taky aby ne, Holandsko bývalo velmocí v dovozu exotického koření z celého světa. Smíchali ho do lahodné kombinace, přidali do těsta a perník byl na světě. V perníkovém koření je obvykle zázvor (odtud i anglický název „gingerbread“), skořice, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek, anýz, badyán, vanilka a pepř. To zní přímo jako seznam nákladu lodi, která se před dávnými časy vracela se vzácným kořením z dlouhé plavby.

Ingredience
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce perníkového koření
- 70 g mrkve nastrouhané co nejvíc nadrobno
- 3 vejce
- 250 ml mléka plnotučného
- 100 ml slunečnicového oleje
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ořechy, karamel a sušenky na ozdobení
Krok 1
V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Přidejte mrkev. Tu v koláči po upečení nepoznáte, ale zajistí, že bude krásně vlhký a zůstane tak i několik dní.
Krok 2
Přidejte vejce, mléko a olej. Vznikne vám hladké těsto, které vlijete do dortové formy vyložené pečicím papírem. Ten můžete ještě postříkat olejem na pečení ve spreji, který se mi na tyhle účely velmi osvědčil.
Krok 3
Pečte na 180°C asi 50 minut, nebo dokud při píchnutí do dortu nevyjede špejle suchá. Po upečení otevřete formu a nechte dort dobře vychladnout.
Krok 4
Vyšlehejte mezitím mascarpone s vanilkovým extraktem cca na 3 minuty na střední stupeň šlehacími metlami. Vznikne hladký nadýchaný krém. Dejte do ledničky a počkejte, než bude korpus úplně vychladlý na pokojovou teplotu.
Krok 4
Na korpus naneste krém a ozdobte podle chuti nadrcenými sušenkami, ořechy a třeba karamelem.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů