Kuře s česnekovo-bylinkovým máslem
Tahle vůně vám domů vnese provensálské slunce
Kuře a máslo jdou skvěle dohromady, a když se k tomu přidá česnek a spousta bylinek, je to přímo koncert. Tajná ingredience je tady citron. Přidá do voňavého mixu aroma i kyselost a odlehčí tak máslovou chuť, která by mohla být trochu těžká. Zkrátka s citronem to má šťávu.

Ingredience
- 2 velká kuřecí stehna s kůží
- 50 g másla
- 1/2 malého citronu – šťáva i strouhaná kůra
- 1 celá palice česneku + 2 stroužky nasekané nadrobno
- 1 lžička soli (pokud použijete solené máslo, vynechejte)
- cca 3 snítky rozmarýnu
- cca 10 snítek tyminánu
- černý pepř mletý
Krok 1
Nechte si máslo povolit na pokojovou teplotu. Nasekejte lístky ze 2 snítek tymiánu a 6 snítek tymiánu, přidejte sůl, špetku pepře, nasekané dva stroužky česneku a kůru i šťávu z citronu. Všechno zamíchejte do másla.
Krok 2
Osušte kuře papírovou utěrkou, bude pak mít křupavější kůrčičku. Opatrně uvolněte z jedné strany kůži od masa a rozetřete pod ní ochucené máslo. Potřete jím kuře i navrch kůže a vespod.
Krok 3
Překrojte horizontálně celou hlavu česneku a dejte ji do pekáčku ke kuřeti. Dejte na něj taky trochu másla. Přidejte zbylé bylinky. Pečte hodinu zakryté alobalem na 180°C, pak odkryjte a pečte do zlatova.
Krok 4
Z upečené palice česneku vymačkejte stroužky, měly by být zlatohnědé a úplně měkké. Rozetřete je lžící na kaši, smíchejte s výpekem z kuřete, dochuťte případně solí, pepřem a citronem a použijte jako šťávu na podávání masa.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
0 komentářů