Konfitovaná divoká husa
Pernatá zvěřina potřebuje víc péče, ale odvděčí se fantastickou chutí.
Dej tomu den dva…
Kolegyně mého přítele chodí se svým manželem na lov divokých hus. Tady v Holandsku je jich plno a jsou dobře živené, takže jsou to docela obři. Když jsem dostala nabídku, jestli nechci husí maso, neváhala jsem ani vteřinu. Divokou husu jsem nikdy nedělala, tak to byla pro mě výzva. Ponořila jsem se do hlubin internetu a zjistila jsem, že nejvíc se dozvím od týpků z Kanady, kteří divoké husy loví a jedí pořád. Jejich recepty jsou pěkně chlapsky přímočaré a vyžadují občas trochu hrubé síly. Tak jsem se do toho pustila. Za pouhé tři dny bylo hotovo:-)

Ingredience
- 4 husí stehna
- 1 celá palice česenku + 4 stroužky
- 6 větviček rozmarýnu
- hrst tymiánu
- 1 litr husího nebo kachního sádla (dá se nahradit rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem, ale není to ono)
- sůl a pepř

Speciální tip
Spousta lidí říká, že velcí ptáci jako krocan nebo divoká husa mají ve stehnech tuhé maso. Když víte jak na to, není to vůbec pravda. Trik s vytažením šlach z nohou jsem už znala z krůty a úplně stejně to doporučovali lovci z Kanady. Prostě naříznete maso kolem dokola kosti na nejužším místě stehna a objeví se svazek bílých šlach. Vezmete do ruky pořádné kleště (ty opravářské, žádné kuchyňské), vyhrnete si rukávy a taháte. Divoká husa mi dala zatraceně zabrat, ale maso pak bylo jako dort, dalo se krájet vidličkou.

Pokyny krok za krokem
První krok
Nasekejte nebo rozmixujte lístky ze dvou větviček tymiánu, hrsti rozmarýnu a 4 stroužků česneku asi s hrstí soli a pořádnou dávkou pepře. Vznikne vám vlhká pasta.
Druhý krok
Omyjte stehna a dobře je osušte. Odstraňte z nich šlachy – viz Speciální tip. Vezměte do rukou bylinkovou směs z Kroku 1 a pořádně ji vmasírujte do masa.
Třetí krok
Dejte maso s marinádou v zakryté misce do lednice nejméně přes noc, nejlépe na 24 hodin. Občas obraťte.
Čtvrtý krok
Po uplynutí doby marinování dobře opláchněte maso a odstraňte z něj všechnu marinádu. Dobře osušte a vložte do hrnce, vhodného do trouby nebo do pekáče. Zalijte sádlem, všechno maso by mělo být ponořené. Přidejte přes stroužky rozkrojenou palici česneku a zbylé větvičky rozmarýnu.
Pátý krok
Pečte při nízké teplotě cca 100°C po dobu nejméně 6 – 8 hodin, záleží na tom, jak jsou stehna velká. U mě byla stehna ještě po 6 hodinách tuhá, po 7 změkla a po 8 měla konečně správnou „rozpadavou“ konzistenci.

Šestý krok
Když se maso dopeče, je nejlepší nechat ho v tuku vychladnout a dát přes noc do lednice. Další den maso vyndejte, ale tuk nevyhazujte. Když ho přecedíte přes jemné síto, můžete si ho schovat třeba na pečené brambory, které skvěle ochutí. Hranolky smažené v kachním nebo husím sádle jsou taky famózní.

Sedmý krok
Maso dejte do pekáčku, můžete přidat pár snítek rozmarýnu. Já jsem přidala slaninu, protože divoká husa se neškube, ale stahuje, takže nemá kůži. Tak jsem si pomohla slaninou. Pokud máte drůbeží stehna s kůží, teď je čas maso prohřát v troubě a pak zapnout na chvíli gril pro krásnou křupavou kůrčičku.

Sedmý krok
Do výpeku z husy jsem vymáčkla 3 stroužky konfitovaného česneku, přidala portské, nechala odvařit, zahustila trochou tmavé jíšky a dochutila solí a pepřem. K tomu červené zelí s jablkem a houskový knedlík.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů