Klobásky chipolata v listovém těstě
Přidala jsem je k bramboračce, dohromady to chutná skvěle!
Ingredience
- 1 listové těsto, ideálně kvalitní s máslem
- 8 klobásek chipolata nebo jiné malé syrové klobásky, např. chorizo
- 1 vejce na potření těsta
- sůl na posypání, nejlépe krystaly mořské soli

Pokyny krok za krokem
První krok
Začněte nahřívat troubu na 200°C. Připravte si rozválené listové těsto a dejte na nej klobásky, vejde se jich tam cca 8. Ujistěte se, že je všechny můžete obalit těstem, teprve pak krájejte:-)

Druhý krok
Obalené klobásky šikmo nastříhejte nůžkami jako na obrázku. Dejte pozor, abyste neprostřihli spodní vrstvu těsta.

Třetí krok
Rozevřete nastříhané kousky střídavě napravo a nalevo, aby vznikl tvar klasu.

Čtvrtý krok
Potřete těsto vejcem a posypejte hrubou solí nebo krystalky mořské soli.

Pátý krok
Pečte dozlatova cca 20 minut, aby těsto bylo zlatohnědé a klobásky dobře propečené i uvnitř. Jejich nastíhání na malé kousky zaručí, že se upečou rychle. Podávejte jako chuťovku k vínu nebo třeba jako já jako přílohu k zeleninové polévce.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů