Hovězí na černém pivu

Nizozemská zimní klasika stoovflees (doslova dušené maso) umí parádně zahřát.

Ingredience

  • 400 g hovězí loupané plece na plátky o výšce asi 2 cm
  • 400 g cibule nakrájené nahrubo
  • 500 ml tmavého piva typu stout, takže silného a hodně tmavého
  • 1 plátek chleba s odkrojenou kůrkou
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 40 g másla + trochu oleje
  • 3 bobkové listy
  • sůl a pepř na dochucení

Pokyny krok za krokem

První krok

Ve větší pánvi, ideálně těžké litinové, rozehřejte polovinu másla a lžičku oleje – máslo se tak nebude přepalovat. Zprudka opečte plátky masa z obou stran a vyndejte z pánve.

Druhý krok

Dejte do pánve druhou polovinu másla, přidejte zase trochu oleje a opečte cibuli, nebojte se nechat ji v pánvi déle, aby byla krásně zlatá. Míchejte, ať se vám nepřipálí, chuť spáleniny by jídlo zkazila.

Třetí krok

Vraťte maso do pánve na cibuli, podlijte pivem, přidejte bobkový list a hořčici, osolte (opatrně, je lepší doladit to nakonec), opepřete a přilijte ocet. Ten kromě chuti zajistí to, že maso dokonale zkřehne a bude se úplně rozpadat. Navrch položte plátek chleba s odkrojenými kůrkami. Během vaření se úplně rozpadne a zahustí omáčku.

Čtvrtý krok

Zakryjte pokličkou a duste při nižší teplotě 2-3 hodiny. Že je maso hotové poznáte tak, že se kližkovité části úplně ztratí a maso se rozpadne na menší části, které vám půjdou oddělit od sebe lžící. Prostě musí se to úplně rozpadat. Výhoda loupané plece je taková, že i když ji vaříte dlouho, tak ji nevysušíte – naopak, klíh zajistí šťavnaté maso a zahustí omáčku.

Pátý krok

Vyndejte bobkový list a vyhoďte ho. Vyndejte maso a natrhejte ho dvěma vidličkami na vlákna – tady se tomuhle jídlu říká doslova „drátkové maso“, má podobnou texturu jako např. anglický „pulled brisket“. Vezměte pak cca polovinu omáčky a rozmixujte najemno např. ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru. Vraťte k nerozmixované části (tu nechávám být, aby měla omáčka strukturu a byla v ní vidět cibule). Pokud je omáčka pořád ještě řídká, zredukujte ji nebo zahustěte.

Šestý krok

Tohle jídlo se jí v Nizozemí i v Belgii typicky s hranolkami (a klidně i s majonézou), tahle jsme ho dostali třeba na farmářském trhu. Ale je vynikající i s dobrým čerstvým chlebem. No a ještě lepší je, když ho necháte přes noc odležet, stejně jako třeba guláš.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.