Jarní sekaná

Našla jsem tenhle recept v nizozemském časopise o vaření, když jsem hledala, co se tu jí na Velikonce. Myslím, že tohle jídlo bude na našem stole častěji, než jednou za rok – byl to úspěch!

Hledej vejce

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit. Když to zabalíte do slavnostního kabátku z listového těsta, máte jídlo, které je krásné i dobré. Prostě přesně to pravé na velikonoční stůl.

Ingredience

Recept je pro čtyři.

  • 400 g bylinkami ochucené syrové klobásy (např. chipolata)
  • 1 balení hotového listového těsta ve tvaru obdélníku
  • 1 pórek najemno
  • 1 cibule najemno
  • 150 g žampionů nahrubo nasekaných
  • trochu másla
  • 3 vejce naměkko vařená a oloupaná
  • 1 vejce syrové rozkvedlané na potření těsta
  • 100 g špenátu (může být čerstvý nebo rozmražený, zbavený vody)
  • 1 stroužek česneku najemno nakrájený
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • špetka pepře a soli

    Speciální tip

    V mnoha zahraničních kuchyních se maso ze syrové klobásky používá jako základ pro další jídla. Výhoda je, že je už ochucené solí a pepřem, často různými bylinkami nebo kořením, takže si už nemusíte směs míchat sami doma. Stačí rozříznout střívko a maso vymáčknout.

    Když nemáte čerstvou klobásku, umíchejte si prostě vlastní směs doma z mletého masa. Na tuhle sekanou bych ho doporučila ochutit solí, pepřem, najemno nasekanou šalvějí a špetkou muškátového oříšku. Bude pak krásně vonět.

    Pokyny krok za krokem

    První krok

    Předehřejte si troubu na 180°C. Nejdřív přijde na řadu špenát a pórek. Obojí opékejte chvíli na pánvi na trošce másla, přidejte polovinu česneku, trochu osolte. Dejte stranou vychladnout.

    Druhý krok

    Další budou cibule a žampióny, taky obojí na trošce másla opečte se zbytkem česneku a dejte stranou.

    Třetí krok

    V míse smíchejte maso z klobásek (nebo vlastní směs viz Speciální tip) a cibuli se žampióny.

    Čtvrtý krok

    Z listového těsta odkrojte díl o velikosti cca 12 x 30 cm. To bude dno sekané. Potřete ho jednou lžící dijonské hořčice, ale vynechte asi 1 cm kolem okrajů. Na hořčici dejte vrstvu klobásové směsi – použijte asi jednu polovinu.

    Pátý krok

    Na maso dejte vrstvu špenátu s pórkem a položte na ni tři naměkko vařená oloupaná vejce. Mezery mezi nimi vyplňte zbytkem špenátu s pórkem, dejte ho i na ně. Navrch přijde poslední vrstva masa – druhá polovina klobásové směsi. Tu navrch potřete znovu dijonskou hořčicí.

    Šestý krok

    Potřete okraje těsta kolem sekané vejcem a položte navrch zbylý plát listového těsta. přitlačte a odkrojte okraje, můžete je přimáčknout vidličkou, bude to vypadat pěkně. Do vzniklého válce udělejte nahoře několik zářezů, aby mohla unikat pára. Zdobení se meze nekladou – já jsem udělala pár lístečků. Potřete vejcem, posypejte hrubou solí a pečte asi hodinu, dokud není těsto krásně zlato-hnědé.

    Více receptů

    Thajské červené curry

    Thajské červené curry

    Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

    Rajčatový Tarte Tatin

    Rajčatový Tarte Tatin

    Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

    Nejlepší špenátové lasagne

    Nejlepší špenátové lasagne

    Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

    Božské brambory

    Božské brambory

    Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

    Švédské obložené chleby

    Švédské obložené chleby

    Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

    Chřestový quiche

    Chřestový quiche

    V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

    Gyros jak z Řecka

    Gyros jak z Řecka

    Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

    0 komentářů

    Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.