Jarní sekaná
Našla jsem tenhle recept v nizozemském časopise o vaření, když jsem hledala, co se tu jí na Velikonce. Myslím, že tohle jídlo bude na našem stole častěji, než jednou za rok – byl to úspěch!
Hledej vejce
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit. Když to zabalíte do slavnostního kabátku z listového těsta, máte jídlo, které je krásné i dobré. Prostě přesně to pravé na velikonoční stůl.

Ingredience
Recept je pro čtyři.
- 400 g bylinkami ochucené syrové klobásy (např. chipolata)
- 1 balení hotového listového těsta ve tvaru obdélníku
- 1 pórek najemno
- 1 cibule najemno
- 150 g žampionů nahrubo nasekaných
- trochu másla
- 3 vejce naměkko vařená a oloupaná
- 1 vejce syrové rozkvedlané na potření těsta
- 100 g špenátu (může být čerstvý nebo rozmražený, zbavený vody)
- 1 stroužek česneku najemno nakrájený
- 2 lžíce dijonské hořčice
- špetka pepře a soli

Speciální tip
V mnoha zahraničních kuchyních se maso ze syrové klobásky používá jako základ pro další jídla. Výhoda je, že je už ochucené solí a pepřem, často různými bylinkami nebo kořením, takže si už nemusíte směs míchat sami doma. Stačí rozříznout střívko a maso vymáčknout.
Když nemáte čerstvou klobásku, umíchejte si prostě vlastní směs doma z mletého masa. Na tuhle sekanou bych ho doporučila ochutit solí, pepřem, najemno nasekanou šalvějí a špetkou muškátového oříšku. Bude pak krásně vonět.

Pokyny krok za krokem
První krok
Předehřejte si troubu na 180°C. Nejdřív přijde na řadu špenát a pórek. Obojí opékejte chvíli na pánvi na trošce másla, přidejte polovinu česneku, trochu osolte. Dejte stranou vychladnout.
Druhý krok
Další budou cibule a žampióny, taky obojí na trošce másla opečte se zbytkem česneku a dejte stranou.
Třetí krok
V míse smíchejte maso z klobásek (nebo vlastní směs viz Speciální tip) a cibuli se žampióny.
Čtvrtý krok
Z listového těsta odkrojte díl o velikosti cca 12 x 30 cm. To bude dno sekané. Potřete ho jednou lžící dijonské hořčice, ale vynechte asi 1 cm kolem okrajů. Na hořčici dejte vrstvu klobásové směsi – použijte asi jednu polovinu.
Pátý krok
Na maso dejte vrstvu špenátu s pórkem a položte na ni tři naměkko vařená oloupaná vejce. Mezery mezi nimi vyplňte zbytkem špenátu s pórkem, dejte ho i na ně. Navrch přijde poslední vrstva masa – druhá polovina klobásové směsi. Tu navrch potřete znovu dijonskou hořčicí.
Šestý krok
Potřete okraje těsta kolem sekané vejcem a položte navrch zbylý plát listového těsta. přitlačte a odkrojte okraje, můžete je přimáčknout vidličkou, bude to vypadat pěkně. Do vzniklého válce udělejte nahoře několik zářezů, aby mohla unikat pára. Zdobení se meze nekladou – já jsem udělala pár lístečků. Potřete vejcem, posypejte hrubou solí a pečte asi hodinu, dokud není těsto krásně zlato-hnědé.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
Těstoviny cacio e pepe
Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti je krása.
0 komentářů