Jambalaya – chuť New Orleans
Hrnec plný chutí
Jambalaya je pikantnější mladší sestra paelly. Lousiana byla nějakou dobu pod nadvládou Španělů, kteří tu zanechali v kuchyni nesmazatelnou stopu. Ingredience se přizpůsobily tomu, co je na jihu Ameriky dostupné – základem je takzvaná „svatá trojice“ lousianské kuchyně, což je cibule, celerová nať a kapie. Jako základ, osmahnutý na oleji, ji najdete ve spoustě místních jídel jako je gumbo, étouféé a samozřejmě i v jambalaye. Dává se do ní i okra, česky ibiškovec jedlý. Dá se koupit občas ve vietnamských obchodech, v Marks&Spencer nebo online. Dodá jambalaye nejen chuť, ale i vazkou texturu.


Ingredience
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cajunského koření (nebo víc podle chuti) – viz Speciální tip dole
- 300 g choriza
- 500 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených na kostky 2 cm
- 1 cibule na kostky
- 1 zelená kapie na kostky
- 1 červená kapie na kostky
- 2 ks celerové natě, na kostky
- 4 stroužky česneku nadrobno
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky drceného černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného chilli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky pálivé omáčky typu Tabasco nebo víc podle chuti
- 2 lžičky Worcesteru
- 1 hrnek nakrájené okry (pokud nemáte, přidejte kapie a celerovou nať)
- 1,5 hrnku dlouhozrnné rýže
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 500 g oloupaných syrových krevet
- nasekaná hladkolistá petržel a jarní cibulka na ozdobení
Krok 1
Na střední teplotě rozehřejte ve velké pánvi olej, opečte do zlatohněda chorizo a kuře s polovinou cajunského koření. Vyndejte z hrnce a odložte stranou.
Krok 2
Opečte v tom samém hrnci cibuli, celerovou nať a kapie, cibule by měla být měkká a průsvitná. Přidejte česnek a ještě chvíli opékejte.
Krok 3
Přidejte drcená rajčata a přidejte druhou polovinu cajunského koření a všechno ostatní koření včetně Tabasca a Worcesteru. Vraťte zpátky kuře a chorizo, přidejte okru (pokud máte) a vařte dohromady 5 minut.
Krok 4
Přidejte rýži a kuřecí vývar, přiveďte k varu a ztlumte teplotu na střední stupeň. Zakryjte a nechte vařit 20 – 30 minut, záleží na rýži, jakou použijete. Měla by být po uvaření hotová.
Krok 5
Nakonec zamíchejte krevety a nechte je cca 5 minut prohřívat, tato doba jim stačí na ideální uvaření. Pokud by se vařily déle, byly by zbytečně gumové.
Krok 6
Podle chuti přidejte pepř a sůl, ozdobte nasekanou petrželí a jarní cibulkou. Podávejte s Tabascem na stole, aby si každý mohl upravit pálivost podle chuti.
Speciální tip
Cajunské koření se nedá u nás běžně koupit, ale můžete si ho snadno z dostupných ingrediencí smíchat sami a mít ho doma v zásobě. V Louisianě existuje spousta variant, ale základ je obvykle stejný: uzená paprika, kajenský pepř, sušený česnek, pepř a oregano.
Tady je recept:
- 3 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky soli
- 2 lžíčky sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička mletého bílého pepře
- 1 lžička mletého oregana
- 1/2 lžičky mletého tymiánu
- 1 lžička kajenského pepře (pálivé papriky)

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů