Hvězdný chleba s chorizem a olivovou tapenádou

Většinou se dělá nasladko, ale u nás doma jednoznačně vede tahle slaná a pikantní varianta.

 

Pěkně vypečený chleba

Vrstvení, tvarování, kroucení… to si člověk nejspíš nevybaví, když se řekne chleba. Jenže když jednou ochutnáte tenhle, tak vám garantuju, že už to z hlavy nevymažete. Zdá se to složité, ale když to zkusíte, zjistíte, že je to vlastně jednoduché, dalo by se říct až blbuvzdorné:-) Takže jak prohlásil můj muž: „this one’s to stay“ – tenhle už u nás zůstane.

Ingredience

  • 1 těsto na bílý chleba podle receptu tady
  • 10 dkg choriza
  • 10 dkg oliv, směs zelených a černých, vypeckovaných
  • 1 chilli paprička
  • 5 dkg sýra, nejlépe výraznějšího jako je manchego nebo cheddar, strouhaného
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Speciální tip

Když nemáte čas nebu chuť dělat těsto doma, můžete použít i hotovou směs na chleba z obchodu. Je jen potřeba vybrat takovou, která je určená nejen pro domácí pekárnu, ale i pro normální pečení v troubě.

Pokyny krok za krokem

První krok

Rozdělte těsto po prvním kynutí na 3 stejně velké bochníky a nechte je kynout dalších 45 minut. Předehřejte troubu podle návodu na kupované směsi na chlebové těsto (nebo se řiďte mým receptem na chleba). 

Druhý krok

Mezitím nadrobno nasekejte olivy (jde i v mixéru pulzováním), chilli papričku (radši přidejte nejdřív kousek, ochutnejte a pak přidávejte dál, dokud nedosáhnete požadované pálivosti podle vlastní chuti), olivový olej a 2/3 nastrouhaného sýra. Dochuťte solí a pepřem. Měla by vám vzniknout hrubá pasta.

Třetí krok

Rozválejte první bochník na tenkou placku o velikosti cca pizzy a přeneste ji na pečicí papír na plechu. Rozložte na těsto plátky choriza.

Čtvrtý krok

Na chorizo položte vyválenou druhou placku a na ni dejte olivovo-sýrovou směs. Navrch dejte třetí placku.

Pátý krok

Položte si doprostřed těsta malou misku nebo skleničku, pomůže vám to při dalším postupu. Začněte těsto nařezávat do kříže, mně se úplně nejlíp osvědčilo vzít si na to velké kuchňské nůžky. Prostě uděláte šmik od kraje ke středu a je to. Vznikne vám nakonec 16 dílů. Můžete udělat i jiný počet, ale musí být sudý.

Šestý krok

Teď přijde ten trik: vezměte dva proužky, které jsou vedle sebe a začněte je kroutit směrem od sebe, v každé ruce držte jeden. Když otočíte oba proužky 2-3 krát, tak konce spojte přitisknutím k sobě. Opakujte kolem dokola.

Sedmý krok

Chleba potřete vodou nebo mlékem pro extra pěknou kůrku, posypte zbylým strouhaným sýrem, hrubou mořskou solí  a pečte dozlatova.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.