Hořčicová polévka

Hořčice nepatří jen k párku

Naučila jsem se ve francouzské kuchyni, že se hořčice používá jako koření – například králík na hořčici je přímo klasika. Podobně je to v Anglii, kde se používá hořčice v prášku jako přísada třeba do marinád. A není to jinak ani v Holandsku, kde jsem objevila tuhle pochoutku, která je tady moc oblíbeným zimním jídlem. Je to vlastně hustá pórkovo-bramborová polévka, ale hořčice jí dodá zajímavý říz. Nejlepší je na to místní hrubozrnná hořčice, která ale není jako naše kremžská nasládlá na bavorský způsob, ale má pikantní chuť spíš jako dijonská. Jako přísada patří do polévky bílé víno, mně se osvědčil třeba alsaský ryzlink. Je výrazný a hodí se i k hotové polévce.

Ingredience

  • 1 bílá cibule nakrájená nadrobno
  • 30 g
  • 30 g hladké mouky
  • 2 lžíce hrubozrnné pikantní hořčice nebo víc, podle chuti
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml smetany na vaření nebo na šlehání
  • sůl a pepř na dochucení

 

 

Krok 1

Rozehřejteve velkém hrnci olej a opékejte na střední stupeň na másle cibuli do sklovata – nesmí zhnědnout. Když je opečená, zaprašte moukou a opékejte dál, dokud vám nevznikne světlá jíška.

Krok 2

Přilijte vývar, přidejte pórek a brambory. Vařte je doměkka.

Krok 3

Rozmixujte směs dohladka např. ponorným mixérem, jde to i ve smoothie makeru. Nakonec přilijte bílé víno, povařte a přidejte smetanu. Přidejte hořčici a prohřejte. Podle chuti přidejte pepř a sůl. Polévku si dáváme rádi k večeři a nejlíp nám k tomu chutná čerstvě upečený chleba s máslem a sklenička vína.

 

 

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.