Holandský tatarák – Filet americain
Maso v hlavní roli
Holanďané nahradili syrový žloutek běžnou majonézou z obchodu, ve které jsou žloutky pasterizované. Oblíbenou chuť tataráku si tak můžete vychutnat bez obav. Maso zůstává syrové, takže je třeba vše samozřejmě uchovávat v chladu. Snězte stejně jako tatarák do pár hodin od připravení.

Ingredience
Na směs:
- 250 g svíčkové na tatarák, nejlépe od řezníka
- 2 lžíce Worcesterské omáčky
- 1 lžíce kaparů
- špetka soli – dosolte nakonec podle chuti
- špetka mletého černého pepře
- 2 středně velké nakládané okurky
- 1 vrchovatá lžíce majonézy
- ½ lžičky dijonské hořčice
- polovina menší červené cibule nebo šalotky
Na podávání:
- 2 vejce natvrdo nakrájená na plátky
- parmezán nebo pecorino na tenké plátky
- polovina natenko nakrájených koleček červené cibule nebo šalotky
- okurky na tenké plátky
- pár kaparů vcelku
- 2 čerstvé bagetky, které ale můžete nahradit topinkou, toustem, slanými krekry…
Krok 1
Maso nakrájejte na malé kostky. Všechny ingredience na směs dejte do mixéru – měla by vzniknout najemno nasekaná pasta.
Krok 2
Namažte ji na pečivo a navrch dejte vařená vejce, na ně tenoučké plátky sýra (ten je slaný, takže už není třeba solit vejce), cibuli, kapary a okurky.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů