Holandský tatarák – Filet americain

Maso v hlavní roli

Holanďané nahradili syrový žloutek běžnou majonézou z obchodu, ve které jsou žloutky pasterizované. Oblíbenou chuť tataráku si tak můžete vychutnat bez obav. Maso zůstává syrové, takže je třeba vše samozřejmě uchovávat v chladu. Snězte stejně jako tatarák do pár hodin od připravení.

Ingredience

Na směs:

  • 250 g svíčkové na tatarák, nejlépe od řezníka
  • 2 lžíce Worcesterské omáčky
  • 1 lžíce kaparů
  • špetka soli – dosolte nakonec podle chuti
  • špetka mletého černého pepře
  • 2 středně velké nakládané okurky
  • 1 vrchovatá lžíce majonézy
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • polovina menší červené cibule nebo šalotky

Na podávání:

  • 2 vejce natvrdo nakrájená na plátky
  • parmezán nebo pecorino na tenké plátky
  • polovina natenko nakrájených koleček červené cibule nebo šalotky
  • okurky na tenké plátky
  • pár kaparů vcelku
  • 2 čerstvé bagetky, které ale můžete nahradit topinkou, toustem, slanými krekry…

Krok 1

Maso nakrájejte na malé kostky. Všechny ingredience na směs dejte do mixéru – měla by vzniknout najemno nasekaná pasta.

Krok 2

Namažte ji na pečivo a navrch dejte vařená vejce, na ně tenoučké plátky sýra (ten je slaný, takže už není třeba solit vejce), cibuli, kapary a okurky.

 

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.