Holandské masové koule
Slavnostní varianta sekané
Když mám chuť na českou sekanou, nemusím v Holandsku dlouho hledat. Místní milované jídlo „gehaktballen“ neboli koule ze sekaného masa jsou takovým křížencem mezi naší sekanou a karbanátkem. Jí se s bramborovou kaší, nastavenou většinou spoustou zeleniny, ve slavnostním případě i míň zdravými mňamkami. Přidejte silnou masovou šťávu a máte jednoduché, ale o nic míň skvělé jídlo.

Ingredience
- 1 plátek světlého chleba
- 50 ml polotučného mléka
- 500 g mletého masa – může být směs nebo jen hovězí
- 1 středně velké vejce
- 1 cibule nejlépe nastrouhaná, nebo na co nejmenší kostky
- 1 lžička soli
- špetka muškátového oříšku
- 4 lžíce strouhanky
- 25 g másla
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Odkrojte z chleba kůrky a dejte ho do misky s mlékem. Nechte asi 2 minuty nasáknout. Přidejte mleté maso, vejce, cibuli, sůl, muškátový oříšek a pepř. Dobře promíchejte.
Krok 2
Rozdělte na 4 koule, jsou přesně tak velké, jak se vám vejdou do ruky, asi jako tenisák. Pomáhá namočit si ruce. Obalte je ve strouhance.
Krok 3
Rozehřejte na střední teplotu v pánvi máslo s olejem, nepřepálí se tak. Koule opékejte zvolna ze všech stran do zlatohněda.
Krok 4
Ujistěte se, že jsou koule opečené ze všech stran. Přilijte do pánve asi deci až dvě vody a snižte teplotu tak, aby voda vřela jen mírně. Nechte koule asi 20 minut prohřívat pod pokličkou. Budou pak krásně měkké a šťavnaté.
Krok 5
Vyndejte koule z pánve a šťávu zahustěte jíškou nebo můžete použít i zbylou strouhanku. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s nastavovanou bramborovou kaší s čekankou, recept je tady.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů