Francouzský quiche

Ve Francii ho najdete v každé pekárně, protože je prostě skvělý. Můžete ho obměňovat každou sezónu tím, co se zrovna sklidilo.

Pokaždé jiný

Oblíbenou francouzskou pochoutkou je quiche lorraine, lotrinský slaný koláč. Zkuste jeho rychlou verzi, kterou můžete obměňovat podle toho, na co máte chuť (anebo co najdete v lednici). Klasika je náplň ze smetany, vajec, slaniny a sýra. Můžete ale přidat třeba žampiony, jarní cibulku a modrý sýr, chřest a camembert nebo kozí sýr a natrhané kuřecí maso, zbylé od nedělního oběda. Zkuste i trochu pracnější, ale o to chutnější verzi se špekem a předem opečenou cibulí. Tady je univerzální recept, který obměňuju podle toho, co zrovna koupím na farmářském trhu a co je tím pádem právě teď v nejlepší kondici.

Ingredience

  • 1 balení křehkého těsta (ideálně kvalitního s máslem) z lednice, všechny ostatní ingredience při pokojové teplotě
  • 2 velká (3 malá) vejce
  • 150 g výraznějšího strouhaného tvrdého sýra, např. emental, gruyere, gouda
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g uzené slaniny, nakrájené na malé kostičky
  • 500 g náplně v syrovém stavu (houby, cibule, chřest, pórek, jarní cibulka…)
  • Sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek na dochucení
  • Nejlepší je péct quiche v keramické nebo plechové formě na koláč s vlnkovaným okrajem.

Krok 1

Předehřejte troubu na teplotu, která je doporučená na balení těsta (obvykle kolem 200 stupňů). Těsto vmáčkněte prsty do formy tak, aby vytvořilo cca 2 – 2,5 cm vysoké okraje.

Krok 2

Křehké těsto je třeba nejdříve předpéct takzvaně „naslepo“. Pokud to neuděláte, bude dno koláče rozmočené. Propíchejte proto celé dno vidličkou v asi dvoucentimetrové vzdálenosti, položte na těsto pečicí papír a teď přijde to nejdůležitější: těsto je třeba zatížit, aby se během pečení nezvedlo dno. Obvykle se používají suché fazole, dají se koupit i keramické kuličky. Obojí pak můžete použít opakovaně.

Krok 3

Těsto předpékejte cca 15 – 20 minut, okraje by měly už začít chytat barvu. Pak do něj vlijte vejce prošlehaná se strouhaným sýrem, smetanou, slaninou a vámi zvolenou náplní. Pokud zvolíte verzi s cibulí, je třeba ji opéct předem na pánvi se slaninou do zlatova.

Krok 4

Pečte dalších 25 – 30 minut, koláč je upečený, pokud při propíchnutí středu vyjede špejle čistá. Je stejně skvělý teplý i odleželý studený.

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.