Foccacia s pikantní klobásou
Italská klasika s twistem, který z ní udělá hlavní jídlo.
A z přílohy je hlavní jídlo
Foccacia je snadná a vděčná. Voní olivovým olejem, tymiánem a třpytí se na ní krystalky mořské soli. Já ji mám ráda k obědu nebo k večeři se spoustou salátu ochuceného balsamicem, abychom zůstali v Itálii.
Tahle verze s pikantní klobáskou nejen pěkně vypadá, ale i skvěle chutná. Paprika a vůně masa přidají další rozměr chuti a je z toho parádní hlavní jídlo.

Ingredience
- 1 a 1/2 sáčku sušeného droždí
- 750 g hladké mouky
- 450 ml vody vlažné
- 8 – 10 lžic olivového oleje, co nejlepšího, protože právě ten dá foccacie chuť
- 1 červená cibule na tenká kolečka
- 3 snítky rozmarýnu
- 8 tenkých klobásek chorizo, syrových a v jedlém střívku o celkové váze cca 350 g (můžete nahradit i jinou syrovou tenkou a krátkou klobáskou, např. chipolata)
- mořská sůl, nejlépe krystalky fleur de sel

Speciální tip
Klasické foccacie sluší dobrá sůl, nejlépe se na ní vyjímají ručně sbírané krystalky, kterým se ve Francii říká „fleur de sel“ a v Itálii „fiore di sale“, doslova solný květ. Já jsem na verzi s masem použila uzené krystalky soli Maldon, která dodala jídlu lahodnou kouřovou příchuť. Udělá zázrak i s pečenými masy a grilovanou zeleninou. Za mě vážně dobrá investice.
Sůl Maldon se ručně vyrábí v městečku Maldon v anglickém Essexu a je známá díky své výjimečné čistotě a kráse krystalků.

Pokyny krok za krokem
První krok
V deci vody rozpusťte sušené droždí. Smíchejte s moukou, přidejte zbytek vody, 1/2 lžíce soli a 2 lžíce olivového oleje. Dobře propracujte těsto asi 5 minut hnětacími háky (nebo 10 minut v ruce). Výsledné těsto je pružné a nelepí se. Nechte kynout asi půl hodiny, mělo by zdvojnásobit objem.


Druhý krok
Předehřejte troubu na 200°C. Nakrájejte červenou cibuli na tenká půlkolečka a rozdělte. Opečte zprudka klobásky na trošce oleje – nemusíte moc, jen aby měly pěknou barvu na povrchu.

Třetí krok
Dejte do pekáčku pečicí papír a vyklopte na něj těsto. Namočenýma rukama ho rozprostřete po celé ploše, mělo by být asi 3 cm vysoké v pekáčku o rozměru 20 x 30 cm.

Čtvrtý krok
Potřete těsto olivovým olejem se lžící vody. Položte na něj klobásky a mírně je vtlačte do těsta. Přidejte cibuli a otrhané lístky rozmarýnu. Tam, kde se těsto moc vyboulí, udělejte důlek prstem a vlijte do něj trochu směsi oleje s vodou. Nakonec posypejte hrubou solí nebo krystalky.

Pátý krok
Dejte péct do trouby předehřáté na 200°C na cca 30 minut. Focccia by měla být zlato-hnědá na povrchu a měla by krásně vyskočit mezi klobáskami.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů