Fantastická sekaná
Trik je v zelenině: je jí v sekané spousta a je opečená dozlatova pro úžasnou karamelizovanou chuť.
Ingredience
Recepty jsou pro dva, pokud není uvedeno jinak
- 500 g mletého masa – směs hovezího a vepřového
- 2 velké cibule nakrájené najemno
- 1 mrkev nakrájená najemno
- 1 petržel nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku nakrájené najemno
- 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
- 1 dl mléka
- 2 hrsti strouhanky
- 1 + 3 vejce
- 10 proužků slaniny o šířce 2 cm
- 4 plátky šunky
- 2 plátky sýra
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička celerové soli (pokud nemáte, použijte normální)
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení

Pokyny krok za krokem
První krok
Tenhle krok je základ pro skvělou chuť, určitě ho nepřeskakujte! Na pánvi opečte na trošce másla nebo oleje cibuli, mrkev a petržel, všechno nakrájené nebo nadrcené co nejvíc nadrobno. Nakonec přidejte česenk. Nechte všechno opéct až do tmavě zlaté barvy, zelenina zkaramelizuje a dá pak masu úžasnou chuť.
Druhý krok
Dejte zeleninu stranou a ve stejné pánvi pokračujte 3 míchanými vejci. Nakonec do nich přidejte jarní cibulku pro hezkou barvu. Není třeba ji prohřívat, ta se upeče až v sekané.
Třetí krok
V míse promíchejte maso s kořením, strouhankou, mlékem a jedním vejcem. Přidejte opečenou zeleninu. Pokud je směs moc řídká, přidejte strouhanku. Položte si na pracovní plochu kuchyňskou fólii, hodně vám usnadní další práci s roládou. Rozložte na ni masovou směs do tvaru obdélníku a potřete hořčicí.

Čtvrtý krok
Teď přijdou na řadu vrstvy náplně: na hořčici položte šunku, na ni sýr a na sýr míchaná vajíčka s jarní cibulkou. Šunka musí být vespod, protože tak udrží rozteklý sýr vevnitř. Ten by se jinak vsáknul do mletého masa.


Pátý krok
Pomocí fólie začněte zavinovat sekanou, až se vám vytvoří válec, obalený zvenku fólií. Dejte pozor, abyste fólii nezavinuli dovnitř:-) Uzavřete sekanou na koncích i po délce, jde to dobře, když si namočíte ruce. Pomocí fólie přeneste sekanou do pekáče a položte ji tak, aby ležela na spoji. Zaručíte tak, že nepraskne a nevyteče z ní náplň. Navrch položte proužky slaniny a zasuňte konce pod sekanou.

Šestý krok
Podlijte trochou vody a pečte hodinu pod alobalem, občas otevřete a polijte výpekem, případně doplňte vodu. Pak sekanou odkryjte a nechte dopéct dozlatova. Z výpeku udělejte šťávu k masu a jako přílohu doporučuju bramborovou kaši a kyselou okurku po česku, nebo bramborovou kaši s čekankou po holandsku – recept je tady. Sekaná je vynikající i studená s chlebem, potřeným hořčicí.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů