Cookies s arašídovým máslem a čokoládou

Slané a sladké – geniální!

Jestli tady v Holandsku něco milujou, tak jsou to arašídy. Dostaly se sem během koloniálních časů, připlouvaly sem lodě plné exotického zboží a arašídy nesměly chybět. Používají se do omáček v místními milované indonéské kuchyni, jedí se pražené slané i sladké a v obchodech mě ohromil výběr spousty druhů arašídového másla, jaký jsem viděla jedině v Americe. Jenže já arašídy úplně nemusím. Zrovna jsem se ale rozhodla, že nebudu kupovat další zásoby jídla, dokud nespotřebuju to, co už mám doma. Dělám to občas prostě pro pořádek. Ve spíži byla sklenice arašídového másla a já nevěděla, co s ní. Tak jsem sedla k počítači a hledala recept, který by mě zaujal. A našla jsem tenhle na cookies. Protože mám ráda slaný karamel, vím, že spojení sladké a slané chuti může být fantastické. Dala jsem tomu šanci – a zaprášilo se po nich. Já jsem snědla dvě – a to je víc, než sním obvykle sladkého za měsíc:-)

Ingredience

Recept je na cca 18 cookies

  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 100 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 180 g arašídového másla nesoleného
  • 75 g cukru krupice
  • 75 g světle hnědého třtinového cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 100 g čokoládových chipsů nebo 50 g chipsů a 50 g čokolády na vaření, pokud chcete polevu navrch jako na fotce

 

 

Krok 1

Smíchejte s míse mouku, sodu a sůl. Dejte stranou.

Krok 2

V druhé míse spojte mixérem se šlehacími metlami máslo a arašídové máslo, dokud směs není měkká a jednolitá. Přidejte oba druhy cukru a šlehejte dál asi 3 minuty na střední stupeň, směs bude nadýchaná a světlá. Přidejte vejce a zašlehejte. Nakonec přijde do směsi vanilkový extrakt.

Krok 3

Přidejte mouku se sodou a solí. Pracujte dál už jen vařečkou, míchejte jen tak dlouho, aby bylo vše spojené. Je totiž důležité těsto „nepřepracovat“. Přidejte čokoládové chipsy a dejte na cca 1 hodinu do ledničky. Těsto je hodně měkké a nedalo by se s ním dobře pracovat.

Krok 4

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Z těsta tvořte kuličky o váze kolem 40 g a dávejte na plech, mně se na jeden vešlo všech 18 kusů. Pečte 12 – 15 minut, jen do té doby, dokud okraje nezačnou lehce chytat barvu. Kouzlo cookies je v tom, že je zdánlivě nedopečete  – zůstanou pak vevnitř vláčné.

Krok 5

Po upečení nechte cookies dojít ještě 10 – 15 minut na horkém plechu vyndaném z trouby. Pak už se nebudou drobit a půjdou přenést ideálně na mřížku, na které dobře vychladnou. Pokud jsou moc vypouklé, zmáčkněte je jemně lžící nebo vařečkou – krásně ještě víc popraskají, přesně jak by cookies měly. Když chcete, rozehřejte si ještě čokoládu na vaření a po vychladnutí je dozdobte. V uzavřené dóze vydrží při pokojové teplotě 3 dni, v lednici týden, ale já myslím, že zmizí dřív…

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Thajské červené curryNikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Pálivé, barevné, voňavéIngredienceRecept je pro dva. 1 plechovka kokosového mléka - může být i nízkotučné 2-3 lžíce...

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte TatinKdyž už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky - obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na...

Středomořské plněné papriky

Středomořské plněné papriky

Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají  šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí. Červená a zelená: barvy létaZkusila jsem si pohrát s kořením a dalšími...

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to...

Božské brambory

Božské brambory

Božské bramboryJedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka "a crowd pleaser" - potěší prostě každého.Twice baked, potato skins, potato jackets... Říká se jim různě, ale...

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně chutní, jako jsou krásní! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit - a máte Švédsko na talíři.Švédské stolyObložené chleby Smörgås, které ve Švédsku najdete...

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Jarní sekanáNašla jsem tenhle recept v nizozemském časopise o vaření, když jsem hledala, co se tu jí na Velikonce. Myslím, že tohle jídlo bude na našem stole častěji, než jednou za rok - byl to úspěch! Hledej vejceVelikonce jsou všude synonymem čerstvosti,...

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Holandsku vypukla chřestová sezóna a krásně šťavnatý bílý chřest zaplavil trhy i supermarkety. My jsme se pro něj stavili cestou k moři přímo na farmě.Jaro na jazykuV Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než...

Plněné chlebové twisty

Plněné chlebové twisty

Plněné chlebové twisty Jeden základ, spousta možnostíNáplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější: první s chorizem a tapenádou a druhá s pecorinem, lanýži a tymiánem. Můžete ale zkusit i třeba šunku, roquefort a jarní...

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.