Chřestový quiche
V Holandsku vypukla chřestová sezóna a krásně šťavnatý bílý chřest zaplavil trhy i supermarkety. My jsme se pro něj stavili cestou k moři přímo na farmě.
Jaro na jazyku
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady neodmyslitelně spojený s Velikonocemi. Ty se tu slaví velikonočním brunchem, u kterého se schází celá rodina. To v letošním roce není možné, ale rozhodla jsem se udělat místní klasické recepty aspoň doma. Začala jsem chřestovým quichem, pak se chci pustit do polévky, chřestu s vejcem, slaninou a holandskou omáčkou, chřestového salátu s lososem… No mám co dělat:-)

Ingredience
- 1 balení křehkého těsta (ideálně kvalitního s máslem) z lednice, všechny ostatní ingredience při pokojové teplotě
- 2 velká (3 malá) vejce
- 150 g strouhaného parmezánu nebo grana padano
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g šunky na kostičky, případně může být i libová slanina
- 500 g oloupaného chřestu, nakrájeného na cca 2 cm kousky – posledních 5-7 cm špiček si nechte na ozdobení navrch
- 100 g najemno nakrájeného pórku nebo jarní cibulky
- 1 lžíce (zarovnaná) dijonské hořčice
- Sůl a pepř na dochucení
- Trochu másla nebo oleje na opečení pórku se šunkou
- Nejlepší je péct quiche v keramické nebo plechové formě na koláč s vlnkovaným okrajem.
Krok 1
Předehřejte troubu na teplotu, která je doporučená na balení těsta (obvykle kolem 200 stupňů). Těsto vmáčkněte prsty do formy tak, aby vytvořilo cca 2 – 2,5 cm vysoké okraje.
Krok 2
Křehké těsto je třeba nejdříve předpéct takzvaně „naslepo“. Pokud to neuděláte, bude dno koláče rozmočené. Propíchejte proto celé dno vidličkou v asi dvoucentimetrové vzdálenosti, položte na těsto pečicí papír a teď přijde to nejdůležitější: těsto je třeba zatížit, aby se během pečení nezvedlo dno. Obvykle se používají suché fazole, dají se koupit i keramické kuličky. Obojí pak můžete použít opakovaně.
Krok 3
Těsto předpékejte cca 15 – 20 minut, okraje by měly už začít chytat barvu. Mezitím si na pánvi opečte na trošce másla nebo oleje pórek a šunku, nechte trochu vychladnout. Prošlehejte vejce se strouhaným parmezánem, smetanou, hořčicí, solí a pepřem a asi dvěma třetinami pórkovo-šunkové směsi. Vlijte so předpečeného těsta a navrch posypejte zbylou třetinou pórkovo-šunkové směsi. Navrch položte špičky chřestu.
Krok 4
Pečte dalších 25 – 30 minut, koláč je upečený, pokud při propíchnutí středu vyjede špejle čistá. Je stejně skvělý teplý i odleželý studený.


Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
0 komentářů