Burek s mletým masem a dýní

Tenoučké filo těsto naplněné pikantní směsí masa a zeleniny.

 

Když se potřebujete zahřát…

Když jsem studovala v Brně, chodili jsme v noci po tahu koupit si do „hladového okna“ burek. Měli ho se slaným tvarohem, mletým masem, se zelím… Těsto filo, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné, bohatě naplněné, bylo zárukou o něco mírnější kocoviny. Už si ho nedávám ve tři ráno a nejím ho rukama z mastného papíru, ale miluju ho pořád stejně.

Masový koláč, který jsem upekla, je poskládaný spíš jako baklava do vrstev, ale může se zavinout i jako burek. Chutěmi jsem ho posunula na Blízký východ, kde je těsto filo velmi oblíbené. Spojení s pálivou chutí harissy, voňavým kouzlem koření ras-al-hanout, nasládlou měkkou dýní, křupavou cizrnou a štavnatým masem je podle mě dokonalé.

Ingredience

  • 1 balení (250 g) filo těsta
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 75 g  másla rozpuštěného a zchladlého
  • 1 malá dýně hokkaido na kostičky
  • 1 plechovka (400 g) cizrny zcezená
  • 3 střední cibule na kostičky
  • 2-3 stroužky česneku nadrobno
  • 1 menší pórek na tenká kolečka
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce pasty harissa 
  • 2 lžičky koření ras-al-hanout
  • 4 lžíce oleje
  • 4-5 lžic strouhanky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 200 g sýra feta rozdrobeného
  • 2 lžíce datlového sirupu nebo medu
  • sůl a pepř
  • granátové jablko na ozdobení
  • hladkolistá petržel na ozdobení

Speciální tip

Když nemáte chilli pastu harissa, můžete ji v tomhle receptu klidně nahradit indonéskou pastou sambal oelek, ke které přidáte hrstku najemno nasekaného koriandru, půl lžičky drceného obyčejného kmínu a malý stroužek drceného česneku.

Ras al hanout či rass el hanout je severoafrická směs koření, která obvykle obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř. Její arabský název znamená „vrchol obchodu“ a naznačuje, že jde o to nejlepší koření, které může obchodník nabídnout. Pokud ji nemáte, přidejte tady místo toho půl lžičky skořice a čtvrt lžičky muškátového oříšku.

Pokyny krok za krokem

První krok

Pokud máte filo těsto mražené, vyndejte ho aspoň půl hodiny předem. Neotvírejte obal, aby těsto nevyschlo. Nahřejte troubu na 200°C a dejte do ní dýni na kostky cca 2×2 cm promíchané se dvěma lžícemi oleje, osolené a opepřené. Pečte asi 10 minut, pak vyndejte.

Troubu nechte zapnutou, snižte teplotu na 180°C.

Druhý krok

V pánvi na dvou lžících oleje opečte cibuli, česnek, maso a nakonec přidejte pórek. Maso nechte pěkně zbarvit do zlato-hněda, dodá to jídlu chuť. Když je maso skoro hotové, přidejte harissu a med nebo datlový sirup. Osolte a opepřete. Opatrně se solí – do jídla později přijde feta, která je hodně slaná, tak doporučuju osolit spíš míň.

Třetí krok

Do pánve přidejte konzervovanou slitou cizrnu, zeleninový vývar a nechte asi 5 minut provařit. Přidejte koření ras-al-hanout. Podle potřeby zahustěte strouhankou, výsledná směs by měla být vlhká, ale ne tekutá – viz obrázek.

Čtvrtý krok

Zapékací nádobu vymažte máslem a položte jednu vrstvu fila, pomažte ho znovu máslem a položte druhou vrstvu. Na ni začněte vrstvit kostky dýně a masovo-zeleninovou směs z pánve. Na každou vrstvu dejte rozdrobenou fetu. 

Pátý krok

Opakujte podle hloubky nádoby dvakrát až třikrát, skončit byste měli dvěma vrstvami těsta, na vrchu opět pomazaného máslem. Povrch posypte římským kmínem.

Šestý krok

Nebojte se vzít si na pomoc nůžky a filo těsto ostříhat podél okraje do správného tvaru. Já jsem si udělala práci těžší výběrem kulaté nádoby na pečení – pokud si to chcete ulehčit, zvolte samozřejmě hranatou.

Sedmý krok

Dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 20 – 30 minut nebo podle toho, co je uvedeno na těstu, které používáte. Výsledný povrch těsta by měl být zlatohnědý. Nechte burek chvíli vychladnout, lépe se vám bude vše vyndávat a náplň nebude vypadávat. Ozdobte granátovým jablkem a petrželkou.

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.