Bramborová kaše s čekankou
Slavnostní varianta sekané
V Holandsku nastavují bramborovou kaši spoustou zeleniny. Mě nejvíc zaujala varianta s listovou čekankou (na obrázku), ale dá se použít i mladá bílá čekanka, která má jemnou chuť a je křehká. A když tady chtějí slavnostnější variantu, přidají další dobré věci…

Ingredience
- 2/3 brambor, kolik byste normálně použili na kaši
- objemově dvojnásobné množství čekanky, nakrájené na tenké proužky
- 20 g slaniny na osobu
- 1/2 menší cibule na osobu
- 1 lžíce tvrdého sýra na osobu, nejlépe dobře vyzrálého, nastrouhaného
- trochu mléka na rozředění kaše
- trochu másla opečení cibule a slaniny
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Dejte vařit oloupané brambory, nejlépe moučnou odrůdu vhodnou na kaši. Nakrájejte je na malé kostičky, aby se rychleji uvařily.
Krok 2
Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu a cibuli.
Krok 3
Slijte uvařené brambory, vraťte do hrnce a rozšťouchejte nahrubo. Přidejte slaninu a cibuli i s vypečeným tukem a máslem a začněte po hrstech přidávat čekanku. Rychle zavadne a zmenší objem.
Krok 4
Nakonec přisypte sýr, který se rozpustí. Slanina i sýr už v sobě mají sůl, tak dochuťte solí a pepřem až úplně nakonec.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
0 komentářů