Bramborová kaše s čekankou

Slavnostní varianta sekané

V Holandsku nastavují bramborovou kaši spoustou zeleniny. Mě nejvíc zaujala varianta s listovou čekankou (na obrázku), ale dá se použít i mladá bílá čekanka, která má jemnou chuť a je křehká. A když tady chtějí slavnostnější variantu, přidají další dobré věci…

Ingredience

  • 2/3 brambor, kolik byste normálně použili na kaši
  • objemově dvojnásobné množství čekanky, nakrájené na tenké proužky
  • 20 g slaniny na osobu
  • 1/2 menší cibule na osobu
  • 1 lžíce tvrdého sýra na osobu, nejlépe dobře vyzrálého, nastrouhaného
  • trochu mléka na rozředění kaše
  • trochu másla opečení cibule a slaniny
  • sůl a pepř na dochucení

 

 

Krok 1

Dejte vařit oloupané brambory, nejlépe moučnou odrůdu vhodnou na kaši. Nakrájejte je na malé kostičky, aby se rychleji uvařily.

Krok 2

Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu a cibuli.

Krok 3

Slijte uvařené brambory, vraťte do hrnce a rozšťouchejte nahrubo. Přidejte slaninu a cibuli i s vypečeným tukem a máslem a začněte po hrstech přidávat čekanku. Rychle zavadne a zmenší objem.

Krok 4

Nakonec přisypte sýr, který se rozpustí. Slanina i sýr už v sobě mají sůl, tak dochuťte  solí a pepřem až úplně nakonec.

 

 

Více receptů

Thajské červené curry

Thajské červené curry

Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.

Rajčatový Tarte Tatin

Rajčatový Tarte Tatin

Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!

Nejlepší špenátové lasagne

Nejlepší špenátové lasagne

Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.

Božské brambory

Božské brambory

Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.

Švédské obložené chleby

Švédské obložené chleby

Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.

Jarní sekaná

Jarní sekaná

Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.

Chřestový quiche

Chřestový quiche

V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.

Gyros jak z Řecka

Gyros jak z Řecka

Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.