Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „a crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Twice baked, potato skins, potato jackets…
Říká se jim různě, ale výsledek je stejný: velká brambora, upečená v troubě tak, aby byla uvnitř měkká. Na povrchu se přitom musí vytvořit křupavá slupka. Vnitřek se vydlabe, smíchá s dalšími ingrediencemi (klasika je čedar, pažitka a slanina) a naplní se zpátky. A šup s nimi znovu do trouby, proto se jim říká „dvakrát pečené“. Když zezlátnou na povrchu, tak jsou připravené potěšit strávníky. Jedna věc je přitom důležitá: upéct brambory v troubě sice trvá dlouho (1,5 – 2 hodiny), ale docílíte tak ideálního výsledku. Když je uvaříte nebo vrazíte do mikrovlnky, budou sice měkké, ale žádná kůrčička. A uvnitř budou vždycky pevnější, zatímco z trouby je vytáhnete přímo nadýchané. Na druhé straně je výhoda, že je můžete dát do trouby a prostě na ně na dlouhou dobu zapomenout. Raději ale s alarmem, abyste na ně jako já jednou nezapomněli úplně – ony se pak tedy připomenou, ale to jsou z nich už brikety:-)

Ingredience
Recept je pro dva.
- 2 veliké moučné brambory, omyté a dobře osušené
- 50 ml zakysané smetany
- půl lžičky dijonské hořčice
- 50 g strouhaného čedaru nebo jiného výrazného sýra
- 25 g strouhaného parmezánu
- hrst šunky nebo slaniny na kostičky, ale můžete použít třeba i zbytky najemno nakrájeného pečeného kuřete nebo jiného masa
- 2 jarní cibulky na tenká kolečka
- olivový olej na potření slupek
- rozmarýnové lístky, nakrájené na menší kousky
- sůl a pepř na dochucení

Speciální tip
Tohle jídlo je sice jednoduché, ale záleží u něj tím pádem na jeho hvězdné ingredienci: bramboře. Doporučuju vypravit se na farmářský trh a poradit se s pěstitelem, jaká brambora je na pečení nejlepší. Určitě se nehodí žádné lojovité brambory typu A. Sáhněte nejlépe po bramborách typu C, které budou mít po upečení nadýchaný, rozpadavý vnitřek. Podívejte se na obrázek, jak vypadá taková brambora po hodině a půl pečení. Ideálně připravená na snadné vydlabání a naplnění, ale má přitom pevnou a křupavou slupku. A právě o ten kontrast tady jde.

Pokyny krok za krokem
První krok
Předehřejte si troubu na 200°C. Brambory očistěte a dobře osušte, hraje to roli při pečení slupky, aby byla křupavá. Pak dejte brambory na plech, potřete je olivovým olejem a posypejte solí a rozmarýnem, který je krásně ovoní. Do každé píchněte 6-8x vidličkou, aby vám při pečení v troubě neexplodovaly. Pečte půl hodiny na 200°C, pak snižte teplotu na 180°C a pečte další hodinu, případně déle. Že jsou hotové poznáte tak, že když do nich snadno zajede vidlička a mají přitom křupavou slupku.
Druhý krok
Brambory rozkrojte po délce na poloviny a lžící vydlabejte vnitřek, nechte asi půl centimetru u slupky. V míse smíchejte všechno, co vydlabete, se zakysanou smetanou, šunkou, dvěma třetinami obou sýrů, jarní cibulkou a hořčicí. Dosolte a opepřete podle chuti.

Třetí krok
Brambory znovu naplňte vzniklou směsí, lžící ji navršte do výšky. Posypejte zbylým sýrem (čedarem i parmezánem). Pečte na 180°C tak dlouho, dokud nebude sýr na povrchu zlatý.

Čtvrtý krok
Podávejte se zeleninovým salátem, který odlehčí celé jídlo. Zjistili jsme, že nám stačí jen jedna brambora (dvě lodičky) na osobu, je to syté jídlo.
Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
Gyros jak z Řecka
Hledala jsem recept, jak udělat gyros tak, aby chutnal jak z otočného vertikálního grilu, který se na něj správně používá. Chce to trochu kutilství, ale ta chuť i textura je pak prostě přesně ono.
Těstoviny cacio e pepe
Tenhle recept v Římě dovedli k dokonalosti – ale pozor, je sice nenáročný na suroviny, zato vyžaduje zvládnout techniku přípravy. V jednoduchosti je krása.
0 komentářů