Batáty s česnekovým máslem a chorizem
Když je sladké slané
K batátům – sladkým bramborám – jsem měla stejně rezervovaný vztah jako k dýni (psala jsem o tom na blogu). No a s batáty to dopadlo stejně: když jsem našla ten správný recept, tak jsem se do nich zamilovala. Tohle je recept, který mě dostal. Jsou to vlastně brambory Hasselback, vylepšené pikantním chorizem. V něm je totiž uzená paprika, která krásně ladí s nasládlou chutí brambor.

Ingredience
- 2 stroužky česneku prolisované
-
1 snítka rozmarýnu, lístky nasekané nadrobno
- 3 snítky tymiánu, lístky nasekané nadrobno
-
1 lžička citronové šťávy
- 8 plátků choriza přepůlených na půlkolečka
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Oloupejte brambory a pokud máte mikrovlnku, můžete si pomoct následujícím trikem: zabalte každou bramboru do papírové utěrky a 5 – 7 minut podle velikosti ji ohřívejte na nejvyšší výkon. Bude uvařená do poloměkka a půjde krásně krájet. Pokud nemáte, přejděte na krok 2.
Krok 2
Předehřejte si troubu na 180°C. Udělejte do brambor zářezy jako na fotce tak, abyste je neprokrojili skrz. Pokud jste si je připravili v mikrovlnce, půjde to mnohem snáz. Když si podél brambory položíte jídelní hůlky, zabrání vám dokrojit až na doraz.
Krok 3
Brambory polijte máslem, smíchaným s nasekanými bylinkami, citronem, solí a pepřem. Do některých zářezů navíc vložte přepůlené plátky choriza. Pečte doměkka – pokud jste si brambory připravili v mikrovlnce, bude to trvat ještě tak 30 minut, bez přípravy 45 minut až hodinu podle velikosti.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
0 komentářů