Barevná zapečená zelenina
Voní a chutná stejně dobře, jak vypadá
Tohle je oblíbené jídlo mých rodičů. Zapečená zelenina s bylinkami a sýrem podle chuti, nám nejvíc chutná pecorino nebo parmezán, ale skvělý je i kozí sýr. Vydá i za samostatnou večeři, nebo za parádní přílohu. Ingredience se dají do zapékací misky jen tak promíchat, ale když ono je to takhle naskládané tak krásné! Slibuju – netrvá to víc než deset minut navíc a stojí to rozhodně za to.

Ingredience
- 4 střední brambory
- 1 cuketa
- 4 rajčata
- 4 červené cibule
- lístky z 5 snítek tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
- olivový olej – mně se osvědčil ve spreji, který i přes malé množství rovnoměrně pokryje všechno
- 50 g strouhaného parmezánu nebo pecorina
Krok 1
Vymažte nebo vystříkejte pekáček nebo zapékací misku olejem.
Krok 2
Nakrájejte si brambory na tenké plátky, cca 3 mm. Dejte je na chvíli předvařit, stačí do poloměkka.
Krok 3
Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu na stejné plátky, jemně ji osolte a opepřete. Sýr navrchu bude slaný, tak s tím počítejte. Rozehřejte si troubu na 180°C.
Krok 4
Naskládejte plátky brambor a zeleniny do nádoby. Já jsem udělala řady, ale krásně to vypadá naskládané i dokola. Střídejte brambory, cuketu, rajčata a cibuli. Zakápněte nebo postříkejte navrchu olivovým olejem, posypte lístky tymiánu a sýrem. Pečte asi 20-30 minut dozlatova.

Více receptů
Thajské červené curry
Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem tohle jídlo ochutnala poprvé. Myslím, že se mi jako v komiksu rozsvítily v očích hvězdy! Není složité ho uvařit, ale rozhodně se vyplatí sehnat si autentické ingredience.
Rajčatový Tarte Tatin
Když už si myslíte, že jste vyzkoušeli z rajčat udělat všechno, tak musíte zkusit tohle. Slaná varianta francouzské klasiky – obráceného koláče Tarte Tatin. Sladká rajčata, karamelizovaná cibule, tymián, křupavé těsto. A dá se udělat i na grilu!
Středomořské plněné papriky
Plněné papriky si pamatuju ještě ze školní jídelny. Nebyla jsem zrovna velkým fanouškem. Tyhle jsou ale jiné: mají šmrnc Středozemního moře, jsou trochu pikantní a plné sluncem prozářených chutí.
Nejlepší špenátové lasagne
Když je na trhu krásný mladý špenát, rajčata plná chuti a farmáři nabízejí vynikající čerstvý sýr, tak už máte skoro všechno, co potřebujete na parádní lasagne. Jsou tak dobré, že se po nich hned zapráší. A ani zapřísáhlí milovníci masa si nestěžují, že je to vegetariánské jídlo.
Božské brambory
Jedla jsem je poprvé v Americe, kde s nimi umí úplná kouzla. Tyhle lodičky z brambor křupavou slupkou, naplněné vším možným, jsou zkrátka „crowd pleaser“ – potěší prostě každého.
Švédské obložené chleby
Tihle krasavci ze Švédska jsou jako reklama na čerstvost. A jsou stejně dobré, jako jsou krásné! Pár základních ingrediencí, pár těch speciálních, které ale není těžké vyrobit – a máte Švédsko na talíři.
Jarní sekaná
Velikonce jsou všude synonymem čerstvosti, probouzející se přírody a oslav jara. Takže kombinací vejce – špenát – klobása se nedá nic zkazit.
Chřestový quiche
V Nizozemí přichází jaro dříve než v Česku, a tak si tu můžu užít chřest asi o tři týdny dříve, než jsem byla zvyklá. Zjistila jsem, že je tady navíc neodmyslitelně spojený s Velikonocemi.
Plněné chlebové twisty
Náplně mají nekonečno variant, tak se můžete odvázat! Tady jsou dvě moje nejoblíbenější.
0 komentářů