Prázdninová jízda na červenou!

15. července 2021 | 0 komentářů

Od růžové po rudou

Když se řekne cestování v létě, vybaví se mi trhy u moře, ve vesnicích mezi kopci i na náměstích starobylých měst, rozpálených sluncem. Jedna barva jim vládne všem: červená. Je jí všude nespočet odstínů, od růžovo-červených ředkviček až po tmavě rudé višně. A mezi nimi se pak vyjímají na pultech farmářských stánků všechna ta rajčata, papriky, jablka, melouny, jahody… Všechno je krásně zralé a šťavnaté a přímo vybízí k tomu, abyste tyhle červené chutě přenesli i na svůj talíř.

Francie – rajčatový slaný koláč

Jedné věci jsem si při cestování po středomoří všimla – když přijde léto, tak má hlavní roli v kuchyni jednoznačně zelenina. Maso je často jen jejím doplňkem, ale obejde se klidně i bez něj. Na grilu se kromě burgerů a steaků opékají papriky a cukety, plněná rajčata nebo se ožehne lilek, ze kterého se pak udělá vynikající salát nebo pomazánka. Když vypukne sezóna rajčat, tak ve Francii můžete narazit i na slanou verzi slavného „obráceného“ koláče Tarte Tatin. A co je nejlepší – je to rychlé vaření v jedné litinové pánvi a dá se udělat i na grilu! Karamelizovaná rajčátka a cibule, tymián, česnek, trochu balsamica a kvalitního olivového oleje. Navrch poklička z listového těsta a za půl hodiny máte pochoutku, která ani nestihne vychladnout a už je pryč.

V barvách italské vlajky

Italové jsou na svá rajčata pyšní a taky aby ne: pěstují jich spoustu druhů a přesně vědí, do jakého jídla se jaké rajče hodí nejlépe. Když na trhu v Itálii uvidíte odrůdu San Marzano, tak po ní sáhněte. Ne náhodou se jí přezdívá Ferrari mezi rajčaty. Mají tvar protáhlého soudku a přesně tu správnou kombinaci sladkosti, šťavnatosti a velmi výrazné rajčatové chuti. Svítí na ně slunce na kopcích okolo Neapole, a to tam má pořádné grády. A když je uvidíte v plechovce, tak po nich bez zaváhání sáhněte taky. Já jsem právě tam poprvé ochutnala rajčatovo-špenátovo-žampionové lasagne a přímo mě omráčily svojí intenzivní chutí. Jsou jako slavná pizza Margherita – vytvoří vám na talíři italskou vlajku. Zelený špenát, červená rajčata, bílá mozzarella. Jde tady o vrstvení chutí a harmonické propojení ingrediencí, které dají navzájem vyniknout jedna druhé. Já jich vždycky udělám rovnou celý velký pekáč, abych pak pár porcí měla po ruce v mrazáku. Takže příprava je sice pracnější, ale pak si ušetřím čas zas někdy jindy, třeba když se večer vrátíme od vody nebo z výletu na kole.

Chorvatsko – papriky kam se podíváš

V téhle zemi se díky silnému slunci rodí úžasná zelenina, a když narazíte na rodinný recept, tak je to přímo poklad. Stačí někdy zajít do malé restaurace, kde je v kuchyni i na place několik generací jedné rodiny, a zeptat se, co mají nejradši oni. Jak to docela často u moře bývá, místní považují ryby za všední jídlo a dají přednost masu. To bylo dřív drahé, tak se použije mleté a přidá se k němu spousta zeleniny, koření a ovčího sýra. A právě tyhle staré recepty, prověřené a zdokonalované generacemi, jsou trefa do černého. Jako tyhle punjene paprike – plněné papriky. Ty jsou hitem i u nás, tak pokud je máte rádi, zkuste tuhle výraznější variantu, políbenou chutěmi Středozemního moře.

Turecká žhavá pánev

Ne, nebudu psát o břišních tanečnicích:-) Ke kuchyním Blízkého východu neodmyslitelně patří směsi koření, které dodají jídlu typický říz. Jedním z nich je harissa, což je pasta z paprik, feferonek, cibule, česneku, citronové šťávy, olivového oleje a koření jako je kmín, římský kmín a semínko koriandru. Takže jestli to chcete pořádně rozpálit, tak je to přesně to pravé. Dá se v ní skvěle marinovat třeba maso na gril, ale když vám dozrává tolik rajčat, že nevíte co s nimi, tak sáhněte po harisse. Rázem vás přenese do dalekých krajů, aniž byste strávili hodiny v kuchyni. Když máte pánev s poklicí vhodnou do trouby, tak se nebojte postavit ji na gril a nechat tam směs probublávat. To je totiž klíčem k úspěchu – chutě zeleniny, klobásek a koření se báječně spojí. Blízkovýchodní pohostinnost velí poskládat na stůl různé dobroty, aby si každý mohl brát co chce. Olivami, cizrnovou pomazánkou hummus nebo lilkovou baba ganoush rozhodně nic nezkazíte. Už stačí jen sejít se u stolu, vzít si do ruky chleba nebo chlebové placky a užít si jídlo s vůní prázdnin.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.