Óda na lišky

28. srpna 2020 | 1 komentář

Lišky, špek a petržel

Když přijde v Rakousku léto, vypukne sezóna lišek. Ne těch chlupatých, ale těch, co rostou v lesích, zlatých a chutných. Já je prostě miluju a jím je na všechny možné způsoby tak dlouho, že už je pak nemůžu ani vidět. Letošní léto nebylo žádnou výjimkou a protože jsem strávila v Rakousku mnohem víc času než obvykle, tak jsem taky mohla vyzkoušet mnohem víc způsobů, jak s liškami naložit. Ochutnávala jsem je i v restauracích a studovala bedlivě místní časopisy o vaření, které se liškové sezóně patřičně věnovaly. Základ je jednoduchý: pánev, trocha rakouského voňavého špeku, sůl, pepř, hladokolistá petrželka na to a jídlo je na stole. Třeba na topince, s míchanými vajíčky i bez. Tahle úprava je ale základem pro spoustu dalších receptů, tak se tady pokusím shrnout ty, které jsem vyzkoušela.

Lišková omáčka

Jednu věc umí v mojí oblíbené restauraci Polsterlucken v Hinterstoderu opravdu skvěle: liškovou omáčku s knedlíkem. Dává vyniknout lahodné chuti lišek a nepřebíjí je ničím jiným. Podtrhuje je zeleninovým vývarem a smetanou v základu omáčky a nadýchaným knedlíkem, který je ideálním dopravním prostředkem, kterým omáčku dostanete z talíře do pusy. Vyzkoušela jsem pak doma i variantu s telecím masem a dopadla taky na jedničku.

Lišky ve skle

Maličké a pevné lišky se parádně hodí k nakládání. Vyrobíte si tak zásoby sluníčka ve skle i na později. V Rakousku jsem se naučila nenakládat jen jeden druh zeleniny nebo hub, ale zkombinovat lišky třeba s na tenké plátky nakrájenými cuketami, cibulí a paprikami. Nejen že to krásně vypadá, ale ještě líp to chutná, třeba jako pikantní příloha k domácí paštice. Lišky je ale třeba před nakládáním blanšírovat, zůstanou pak křupavé a není v nich ani stopa po slizu, který špatně naložené houby vytvoří.

Knedlík nebo nok?

Tady není třeba rozhádat si rodinu – k liškám se hodí obojí. Dokonce i těstoviny liškám vyloženě sluší. Všechny tyto přílohy mají totiž neutrální jemnou chuť, která pomůže povznést lišky, ale neschová je. Já je vařím na všechny způsoby, třeba s v Rakousku oblíbenými krupicovými nočky, výborné jsou i s noky z bramborového těsta nebo se širokými nudlemi. Na trhu jsem tu koupila domácí nudle s medvědím česnekem a byly v kombinaci s liškami moc chutné.

Když už si uvaříte něco dobrého…

…neměla by na stole chybět pěkná kytka. Tady je ta moje, kterou jsem si přinesla z procházky po horských loukách.

1 komentář

  1. Anonym

    Všechno to vypadá zdravě a chutně a krásně se dá jíst i očima, super!!! 8=))) Zdenka

    Odpovìdìt

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.