Dýně a já

3. prosince 2020 | 0 komentářů

Hledaly jsme se, až jsme se našly

Dýni jsem jako dekoraci měla ráda vždycky, ale trvalo mi dlouho, než jsem si ji pustila do kuchyně. Důvod je u mě nasnadě: nemám prostě ráda sladkou chuť – už od malička. Vždycky dám přednost plátku prosciutta nebo sýra před kusem dortu nebo čokolády. Miluju kořeněné a pálivé chutě a z cest po světě si pravidelně přivážím sáčky a kornoutky a plechovky a sklenice a plátěné pytlíčky s kořením, bylinkami a různými druhy soli. Dalo mi trochu práce, než jsem vyzrála na to, jak s dýní na talíři naložit. Zjistila jsem ale ke svému překvapení, že jsem na to díky své sbírce koření skvěle vybavená: dýně si totiž báječně rozumí se slanými umami chutěmi jako je třeba v parmezánu nebo s pálivými ingrediencemi typu zázvor, chipotle (uzené chilli) nebo třeba s marockou chilli pastou harissa.

Na trhu u zámku Rosendael jsem napočítala 15 druhů a barev dýní

Přihoď tam dýni

Jedno z mých oblíbených jídel je kukuřičné francouzské kuře, pečené i s přílohami v jednom hrnci (dutch oven – já používám tu od značky Emile Henry). Pod kuře se dá cibule, malé brambůrky ve slupce, kostky slaniny, celý česnek přepůlený přes stroužky, sůl, pepř, tymián a pak se tam prostě přihodí dýně. Nejlepší je na jídlo prostě aspoň na hodinu a půl zapomenout a nechat keramický pekáč, ať si dělá svojí práci. Je ale zatraceně těžké nechodit se na to dívat, protože to zatraceně voní. Když to odklopíte, má už kuře kůrčičku a dýně je opečená, protože vyklenuté víko hrnce se rozžhaví na 220°C jako pec. Co je na tomhle jídle ještě lepší je, že se dá skvěle recyklovat. Druhý den tak můžete mít na stole risotto s dýní a obranými zbytky kuřecího masa. Když použijete na risotto dobré suché bílé víno a parmezán nebo pecorino, tak máte úplně jinou variaci chutí na to samé téma. Já jsem ale zjistila, že se do tohohle bodu často vůbec nedostanu, protože v pekáči s kuřetem prostě nic nezbyde.

Dýně s kukuřičným francouzským kuřetem je trefa do černého

I takhle může vypadat risotto ze zbytků:-)

Dobře upečeno

Když chcete udělat dojem na návštěvu, tak tohle zabere vždycky: slaná varianta slavné francouzské klasiky Tarte Tatin. Recept najdete tady. Dýně a mrkev se tu potkávají s výrazným ovčím sýrem a zkaremelizovanými pekanovými ořechy a slaninou. Zmizí ze stolu okamžitě a kdyby náhodou ne, tak je stejně dobrý i studený.

Nasládlé chutě podzimní zeleniny se krásně doplňují s výrazným slaným ovčím sýrem.

Dalším zaručeným hitem je burek s mletým masem a dýní, to všechno na blízkovýchodní způsob díky chilli pastě harissa, koření ras-al-hanout, cizrně a sýru feta. Je to to správné jídlo na zahřátí, když se vrátíte zmrzlí z procházky po zasněžené krajině. Je to totiž nejlepší ohřáté, když se všechny chutě odleží a propojí. Recept je tady.

Kytky v barvě dýní

Kdo mě zná, tak ví, že jsem prostě blázen do kytek. Když jsem v poslední době experimentovala s dýněmi, tak jsem tak nějak mimoděk vybrala i oranžové kytky na stůl. Zazářilo do nich jeden den ráno slunce, které po dešti vykouklo z mraků. Na trhu tu mají krásný výběr květin a starší manželé, kteří je prodávají, jsou usměvaví a vědí toho o nich spoustu. Pršelo, tak se zákazníci zrovna v tu chvíli nehrnuli – naštěstí pro mě. Mohli jsme si tím pádem nerušeně povídat. Tohle jsme vybrali společně po příjemné diskusi.

0 komentářů

Nechte mě ochutnat, co si myslíte!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.