À Votre Santé!
Francii jsem procestovala křížem krážem. Během vysokoškolských studií jsem pracovala jako průvodkyně na poznávacích zájezdech a tahle země je jednou z nejoblíbenějších destinací. Samozřejmě vedou Paříž, Provence a zámky na Loiře, oblíbená je Normandie a Bretaň na severu a Azurové pobřeží a Monako na jihu. No a pak jsou oblasti, které jsem začala objevovat až později, když jsem se začala vydávat mimo obvyklé trasy, už bez čtyřiceti účastníků zájezdu za zády. Do Champagne jsem se zamilovala – a myslím tím oblast i víno, které se tam vyrábí. Z Prahy tam dojedete asi za 10 hodin autem, případně můžete letět do Paříže, půjčit si auto a za dvě hodiny jste tam. Bez auta nemá cenu se tam vypravit – krásu téhle oblasti objevíte, když se po ní budete beze spěchu projíždět. Já mám nejradši pozdní jaro v Champagne. Mírně zvlněná krajina je zalitá sluncem, vinice mají šťavnatou zelenou barvu, oproti létu nebo podzimnímu vinobraní je tam málo turistů a kraj si tak žije svým životem v rozvážném tempu, které se řídí pracemi na vinicích. A ty se nedají uspěchat, prostě když je správný čas, tak je správný čas. Pěstují se tu tři odrůdy vína: chardonnay, pinot noit a pinot meunier, z nichž (nebo jejich směsi) vzniká šampaňské. Champagne je ochranná známka, takže se tak smí nazývat jedině víno, vypěstované v téhle výjimečné vinařské oblasti. Kopce jsou tu plné vápence, který dává místním vínům krásnou minerální chuť, svahy jsou mírné, slunné a rodí hrozny chutnající po citrusech a podnebí je vlhké, takže vína mají příjemnou svěží kyselinku.



Zámek Château de Boursault najdete jen kousek od Épernay.

Šampaňské k snídani… a k obědu i k večeři
Pokud chcete bydlet ve středu šampaňského vesmíru, ubytujte se ve městě Épernay. A pokud si chcete dopřát něco výjimečného, ubytujte se třeba v šampaňském domu Mercier v hotelu La Villa Eugène. Ten je přebudovaný z honosného domu původního majitele pana Eugèna Merciera. Budete bydlet na skvělé adrese Avenue de Champagne, snídani si můžete vychutnat v nádherné zimní zahradě a únavu po celodenním cestování večer setřást v bazénu – se skleničkou šampaňského, jak jinak. Nabízí se tu bezpočet možností, kam se vydat. Můžete zamířit třeba na sever od Épernay do Aÿ, Dizy a staré kamenné vesnice Hautvillers. Tam je v opatství Sv. Petra pohřbený mnich Dom Pérignon, který byl na přelomu 17. a 18. století průkopníkem metody, kterou se šampaňské vyrábí dodnes. Jeho jméno také nese prestižní šampaňské, které bylo poprvé vyrobeno v roce 1921 a poté v roce 1927 předal značku dům Mercier domu Moët u příležitosti svatby členů těchto dvou slavných vinařských rodin. Značka Dom Pérignon se neprodukuje každý rok, ale jen ve vybraných „dobrých“ ročnících. Za návštěvu určitě stojí i vesnice Mailly nebo Verzenay s větrnými mlýny a majákem, ve kterém je muzeum šampaňského.

Hotel La Villa Eugène – pěšky dojdete do centra Épernay a snadno se odsud dostanete ven na vinice.

Keep calm and drink Champagne


Šampaňské menu
Když vám vyhládne, stavte se třeba v Aÿ v Rotisserie Henri IV na místní jednoduché, ale vynikající jídlo. My jsme se sem vrátili několikrát – třeba na celé pečené jarní kuřátko na bylinkách nebo na místní specialitu – salát s konfitovanými kachními žaludky. Vím, zní to divně a já bych si to normálně asi taky neobjednala, ale mám takový zvyk dát si na každé cestě něco úplně neznámého. A navíc na některé výrazy moje francouzština prostě nestačí. Poprvé jsem tohle jídlo ochutnala náhodou asi před patnácti lety v jedné venkovské restauraci a od té doby to už hledám na každém jídelním lístku. Je to totiž delikatesa typu šneci nebo žabí stehnýnka – prostě vás to uchvátí, nebo už si to nikdy nedáte. Můžete se ale vypravit na skvělý tatarský biftek přímo do centra Épernay, kde ho po francouzsku smíchají s dijonskou hořčicí, šalotkou a kapary a servírují s hranolky. V restauraci La Banque, což opravdu bývala kdysi honosná banka, vám k jídlu nabídnou přímo ohromující výběr šampaňského. A jak vám vysvětlí, to se hodí skoro ke všemu, stačí si jen vybrat to správné.








Zámky s podzemní chodbou
Když se vydáte na jih, dostanete se do krajiny mírných táhlých kopců, jejichž jižní svahy jsou pokryté vinicemi jako pruhovanými koberci. Zastavte se třeba v Étoges, kde je krásný zámek s kouzelnou zahradou. Můžete se tu i ubytovat nebo si zajít do restaurace – obojí můžu rozhodně doporučit. Odtud se vydejte třeba přes malebné vinařské vesnice Vertus, Avize a Cramant zpátky do Épernay. Pojedete kolem svahů, kde pěstují své hrozny známé šampaňské domy jako je Veuve Cliquot, Champagne Roederer nebo Moët & Chandon. Vzácná vína tu pomalu zrají ve stovkách kilometrů podzemních chodeb, ražených ve vápencových skalách. Navštívit je je zážitek, který vám mnohé značky ochotně dopřejí. Najdete je často přímo pod jejich honosnými sídly v Épernay u domů Mercier nebo Moët & Chandon a v Remeši, kde sídlí např. Taittinger, Pommery, Veuve Cliquot nebo Mumm. Ochutnávat ale můžete všude – značek šampaňského jsou tu stovky, od světově proslulých až k malým místním a většina z nich nabízí degustaci. Francie toleruje půl promile alkoholu, takže i řidič může při putování šampaňskými kopci – samozřejmě opatrně – ochutnávat. O zámcích ukrytých ve starobylých parcích, vesnicích s kamennými domy a vyhlídkách na vinice ze silniček vinoucích se krajinou by se dalo vyprávět dlouho, ale teď promiňte, musím končit, dostala jsem chuť na šampaňské… Zavřu oči a budu doufat, že se do kraje zlatých bublinek zase někdy podívám.

0 komentářů